Ostatnio chodziły mi po głowie przepiórki, więc spróbowałam. Wyszło bardzo smacznie. Spróbujcie sami. - przepis nie jest specjalnie skomplikowany a efekt wart zachodu!
Potrzebne będą nam składniki do natarcia przepiórek, farszu i sosu, czyli:
oraz dla fajnego aromatu:
- 4 przepiórki
- 1 cebula
- natka pietruszki (pół pęczka)
- 70g masła
- skórka z 1 cytryny
- estragon (najlepszy byłby oczywiście świeży, ale suszony też daje radę)
- pół szklanki kaszy gryczanej (ja wybieram nieprażoną)
- 5-6 pieczarek
- 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
- łyżka oleju
- natka pietruszki (pół pęczka)
- 1/2 szklanki wywaru drobiowego
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki śmietanki 18%
- sól i pieprz
Roztapiamy masło w rondelku. Drobno kroimy cebulkę, natkę pietruszki i mieszamy wszystko z estragonem, skórką otartą z 1 cytryny, solą i pieprzem. Nacieramy przepiórki w środku i na zewnątrz roztopionym masłem a następnie obkładamy przygotowaną mieszanką również w środku i na zewnątrz.
Resztę masła wlewamy do brytfanki i układamy w niej przepiórki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy ok.35 minut polewając często sosem z brytfanki.
W międzyczasie przygotowujemy farsz:
Gotujemy kaszę tak aby była lekko twarda. Na patelni na łyżce rozgrzanego oleju obsmażamy pokrojone w plasterki dymki i pokrojone w kosteczkę pieczarki. Dodajemy kaszę i przyprawiamy solą i pieprzem.
Po przestygnięciu wyjmujemy przepiórki z brytfanny a sos z pieczenia przelewamy do garnka. Nakładamy do nich farsz i wkładamy do brytfanki. Na wierzch kładziemy kawałeczki masła i pieczemy jeszcze 10 minut.
Sos:
Do sosu z pieczenia dodajemy wywar drobiowy (może być z kostki, jeśli nie mamy innego) i wino i redukujemy na dużym ogniu aż zostanie połowa objętości. Dodajemy śmietanę i zmniejszamy ogień żeby sie nie zagotowało. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podać można z kaszą lub z kaszą z pieczarkami i pietruszką- taką jak do farszu. Polewamy sosem lub podajemy sos w osobnym naczyniu. Można dowolnie poszaleć- co kto lubi :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz