Składniki:
- 2,5 kg pokrojonych kości cielęcych
- 3-5 ząbków czosnku
- 50ml oleju słonecznikowego
- 150g pokrojonej marchewki
- 150g pokrojonej cebuli
- 100g pokrojonego selera naciowego
- 300g obranych i pokrojonych pomidorów
- 40g pasty pomidorowej
- 1-2 pokruszone liście laurowe
- 3 gałązki tymianku
- 1-2 goździki
- 100g pora
- liście selera naciowego,
- 3 liście laurowe
- 1/2 pęczka pietruszki
- 1/2 pęczka tymianku
Potem dodajemy warzywa, pomidory, pastę pomidorową i przyprawy, dokładnie mieszamy i pieczemy kolejne 20 minut.
Następnie przelewamy wszystko do dużego garnka i dodajemy ok. 4,5 l. wody. Doprowadzamy do wrzenia ściągając powstałą pianę.
Dorzucamy bouquet garni i gotujemy ok. 4-5 godzin na małym ogniu.
Gotowy wywar przecedzamy przez sito. Możemy podzielić na części i zamrozić na później albo wykorzystać od razu.
Tak przygotowany sos jest wspaniale aromatyczny i pełen smaku, ale da się tu troszkę pooszukiwać :) Ja na przykład, w moim pięknym mieście, nie dostałam kości cielęcych, a nie należę to tych co się łatwo poddają. Kupiłam zatem kości wołowe i szponder z kością. Gotowałam trochę krócej, bo rodzina zaczęła reagować na odurzające zapachy i domagać się obiadu - 3 godzinki wystarczyły.
Jako, że nie cierpię wyrzucać jedzenia - mięso i warzywa z sosu zmieliłam, dodałam pomidory z puszki i wyszedł pyszny gęsty i aromatyczny sos do makaronu.
Jedyne czego nie zrobiłam to zdjęcia :) - zwalę winę na upał i obiecuję poprawę :)
klasyczny gravy ! załamałem ręcę szukając tego przepisu "specjaliści" radzili , żeby zrobić ten sos z cebulki i czosnku podsmażonego na oliwie z oliwek (!) lub z proszku ... proponuję wariację cebulową - dodać garść cebuli w piórka , chlust czerwonego wina i zredukować - wyjdzie świetny kwaskowy sos do mięsa
OdpowiedzUsuńno cóż - trudne to nie jest ale czasochłonne, ale WARTO!!! Taki sos broni się sam i ŻADEN glut z proszku go nie zastąpi :) Najlepiej zrobić sobie więcej w jakiś wieczór filmowy (bo robi się sam, trzeba tylko dopilnować :) a następnie poporcjować i zamrozić! Wtedy, jak potrzeba wyjmujemy sobie taki 'instant' o niebo lepszy od gotowca! Polecam!
OdpowiedzUsuń