poniedziałek, 16 listopada 2015

MEKSYKAŃSKIE KOSZYCZKI / MEXICAN BASKETS

Nowa odsłona moich ulubionych żołądków drobiowych - na ostro, ze sporą ilością warzyw i podane w nieco odmiennej formie. Smakuje wyśmienicie, no i jest efekt 'wow!' :)
______________________________________________________
Brand new version of my favourite turkey stomachs - spicy this time, with quite an amount of veggies, served in a totally different way - tastes great and the 'wow' effect is there too! :) 


Składniki:
  • duże tortille (z jednej będą 4 koszyczki)
  • 200g żołądków indyczych
  • cebula
  • 2 puszki pomidorów
  • papryka zielona
  • papryczka chilli
  • 1 puszka fasolki czerwonej
  • mała puszka kukurydzy
  • garść oliwek zielonych
  • 2 awokado
  • sól i pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz młotkowany z kolędrą
  • świeża kolendra
Przygotowanie:

Tortille kroimy na 4 części i każdą z nich wkładamy w zagłębienie formy do muffinek formując koszyczek.
_____________________________________________________
Ingredients:
  • big tortillas (one makes 4 baskets)
  • 200g turkey stomachs
  • onion
  • 2 cans of tomatoes
  • green bell pepper
  • chilli pepper
  • 1 can of red beans
  • small can of corn
  • handfull of green olives
  • 2 avocado
  • salt and pepper
  • bay leaf
  • all spice
  • crushed black pepper with coriander
  • fresh coriander
Method:


Cut tortillas into 4 parts and place each part into a muffin cup of a muffin tin forming a small basket.
 


Wkładamy do nagrzanego piekarnika (160 stopni) na około 10-15 minut, aż się lekko przyrumienią i zesztywnieją.
____________________________________________________
Put the tin with tortillas into the preheated oven (160 degrees Celsius- 320 F) for about 10-15 minutes, untill they get golden on the edges and get harder.  


Żołądki myjemy i gotujemy z zielem angielskim, liściem laurowym i sporą ilością pieprzu młotkowanego z kolendrą, aż do miękkości. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy w centymetrową kostkę.
Cebulkę kroimy w kostkę i obsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy pomidory, pokrojoną drobno papryczkę chilli i dusimy na wolnym ogniu. 
Dodajemy pokrojone żołądki i dusimy, aż sos zacznie gęstnieć. Następnie dodajemy kolejno - pokrojoną w kostkę paprykę, drobniutko pokrojone oliwki, kukurydzę i fasolkę.
Na sam koniec dorzucamy pokrojone w kostkę awokado i posiekaną drobno kolendrę.

Napełniamy koszyczki do pełna i układamy ładnie na deseczce albo jakimś innym ładnym naczyniu.

_____________________________________________________
Clean and cook stomachs with all spice, bay leaf and quite an amount of crushed pepper with coriander until they are soft. Strain and set aside to cool, then cut into 1cm pieces.
Dice the onion and fry with a bit of olive oil. Add tomatoes, finely chopped chilli pepper and simmer for a while. 
Add stomachs  and simmer untill it gets thicker. Then add, in this order, diced pepper, finely chopped olives, corn and beans.
At the end, add diced avocado and finely chopped green coriander.

Fill up the tortilla baskets and place them on a nice cutting board or some other pretty dish.
 


i delektuj się!
____________
and enjoy! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz