CHURROS
Smażony hiszpański przysmak w sam raz na Tłusty Czwartek i nie tylko!
składniki na ciasto:
- 240 ml wody
- 75g masła
- 200g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- 1 jajko
- 1 łyżka spirytusu
- olej do smażenia
- ciemna czekolada o dużej zawartości kakao (min 60%)
- mleko
- łyżka masła
- chilli
Zagotowujemy wodę z masłem i odrobiną soli.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz łyżkę spirytusu. Dokładnie mieszamy aż powstanie gładkie ciasto.
Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia a następnie wbijamy 1 jajko i dokładnie mieszamy aż znów będzie gładkie i będzie odchodziło od ścianek garnka.
Następnie bierzemy rękaw cukierniczy i napełniamy go ciastem. Jeśli nie mamy rękawa można napełnić mocny worek do mrożonek, ciasno zwinąć i odciąć jeden róg - nie za mocno - tak żeby wychodziły nam podłużne ciasteczka, ani za cienkie ani za grube.
Rozgrzewamy tłuszcz w garnku i wyciskamy na gorący tłuszcz podłużne ciasteczka, ucinając je wedle uznania- krótsze lub dłuższe. Smażymy aż się zezłocą, przewracając na drugą stronę.
Wyjmujemy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Przygotowanie czekoladowego sosu:
W kąpieli wodnej (w metalowej lub żaroodpornej misce postawionej na garnku z niewielką ilością gotującej się wody) rozpuszczamy czekoladę z łyżką masła i mlekiem. Dodajemy mleko małymi porcjami - tak aby nie czekolada nie była za gęsta, ale też nie za rzadka. Musi powoli spływać z łyżki. Dodajemy chilli - wedle uznania, ale raczej nie przesadzając, bo to ma być deser a nie chilli con carne :)
I gotowe!
Najlepiej podawać od razu po przygotowaniu z sosem czekoladowym do maczania. Można wcześniej oprószyć je cukrem, jeśli ktoś lubi bardzo słodko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz