środa, 25 marca 2015

JAJKA NADZIEWANE / STUFFED EGGS

Ostatnio naszło mnie na wspomnienia: na urodziny był torcik waflowy, na półce sklepowej zaatakowała mnie oranżada, w telewizji, krem sułtański... a mi się przypomniały jajka w majonezie!

Święta już za pasem, więc będzie jak znalazł, a i na przystawkę czy weekendową przekąskę się nadadzą - jajka faszerowane!


Przepis prosty, przygotowanie nieskomplikowane i kilka łatwo-dostępnych składników:
  • jajka (ha! kto by się spodziewał! :)
  • pieczarki (jedna średnia pieczarka na jedno jajko)
  • cebula (1-2)
  • płatki migdałowe
  • natka pietruszki 
  • Parmezan lub Grana Padano
  • masło
  • sól i pieprz
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Kroimy wzdłuż na pół i wyjmujemy żółtka i trochę białka powiększając tym samym otwór na farsz.

Na patelni podsmażamy na sporej ilości masła pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekane pieczarki z odrobiną soli i sporą ilością grubo mielonego pieprzu oraz liściem laurowym i zielem angielskim. Jak się obsmaży, wyjmujemy ziele i liść laurowy a resztę dodajemy do żółtek.


Na patelni prażymy płatki migdałowe, a następnie dorzucamy do całej reszty farszu, dodajemy natkę pietruszki i miksujemy razem na gładką masę.

Jajka układamy na półmisku i nakładamy farsz przy pomocy rękawa cukierniczego lub worka (w ten sam sposób co przy paście rybnej). Dekorujemy pietruszką i gotowe!

Naprawdę pychota!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz