CIASTO MARCHEWKOWE
CARROT CAKE
CARROT CAKE
--------------------------------------------
IT'S AWW SOOOO GOOD!!!! No use talking - let's bake!
- 180g mąki orkiszowej
- 150g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego (rzepakowy też da radę)
- 3 łyżki musu jabłkowego (jak do szarlotki)
- 3 średnie marchewki
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 garści rodzynek
- 1/2 garści jagód goji
- 180g spelt flour
- 150g cane sugar
- 2 tsp. cinnamon
- 2 tsp. gingerbread spice
- 1 tsp. baking soda
- 1 tsp. baking powder
- 1/2 tsp. salt
- 3 eggs
- 1/2 cup sunflower oil (but rapeseed oil will also manage)
- 3 tbsp. apple mousse (same as for apple pie)
- 3 medium carrots
- handful of chopped walnuts
- 1/2 handful raisins
- 1/2 handful goji berries
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Marchew ucieramy na grubej tarce.
--------------------------------------------------------------------------------
Spread butter on a baking pan (21 cm) and sprinkle it with flour or put the muffin liners into the muffin pan (I used a pan for 24 small muffins and there was still some dough left for a small bear :)
Heat the oven to 180 degrees Celsius.
Grate carrots on a thick grate.
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i sól.
-------------------------------------------------------------------------------------
In a bowl mix flour, baking powder, baking soda, spices and salt.
W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę a następnie dodajemy mus jabłkowy i mieszamy dokładnie.
-------------------------------------------------------------------------------------------
In a separate bowl beat the eggs with sugar for a fluffy mixture, add apple mouse and mix well.
Do mąki dodajemy olej i mieszamy.
Dodajemy masę z jajek i mieszamy dokładnie.
Dodajemy marchewkę i bakalie i znów mieszamy.
--------------------------------------------------------------------------
Add oil to flour mixture and mix it together.
Add eggs mixture and mix well again.
Add carrots, nuts, raisins and goji berries and mix one more time.
--------------------------------------------------------------------------
Przekładamy masę do formy lub foremek i pieczemy ok 20 min (mufiny) a ciasto trochę dłużej. Sprawdzamy patyczkiem pod koniec pieczenia - jeśli wbijany patyczek jest suchy to ciasto jest gotowe.
--------------------------------------------------------------------------
Pour the mixture into the baking pan or muffin pan and bake for about 20 minutes )muffins= or a bit longer if zou have a cake pan. You need to check your cake at the end of baking with a wooden stick - simply poke the cake and if the stick comes back dry - the cake is ready!
Bez ozdoby wyglądają smakowicie, ale są trochę smutne ...
-------------------------------------
Plain they look quite yummy, but sad ...
ale zawsze można je trochę rozweselić!!!
Ja użyłam do tego celu polewy czekoladowej tylko bez żelatyny oraz marchewek...
------------------------------------------------
But of course, we can always cheer them up a little!!!
I used chocolate ganache but without gelatine and carrots ...
z masy cukrowej i natki młodej marchewki. Efekt całkiem zadowalający :)
------------------------------------------------------------------
made of sugarpaste and young carrot leaves. Quite a satisfactory effect :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz