niedziela, 17 maja 2015

PULPECIKI WOŁOWE NA WARZYWNYM SPAGHETTI / BEEF MEATBALLS WITH VEGETABLE SPAGHETTI

Wiem, ostatnio zamilkłam na długo, ale uwierzcie mi - jak boli ząb to ostatnia rzecz, o której się myśli to jedzenie! Trochę to trwało, po drodze jeszcze przyszło mi ratować dane z dysków, bo przecież nieszczęścia chodzą parami, a ja zaryzykowałabym stwierdzenie, że napadają STADAMI!!! :) 
No ale dość narzekania- na szczęście sytuacje zostały opanowane i można wrócić do pichcenia smakołyków, czyli tego co Tygryski lubią najbardziej!

Żeby pogodzić mięsożercę i warzywoluba na obiad podano 

PULPECIKI WOŁOWE Z WARZYWNYM SPAGHETTI


sprawa prosta ale wyśmienita!!

Potrzeba nam będzie:
NA PULPETY
  • ok. 1/2 kg mielonej wołowiny (takiej ładnej, niezbyt tłustej)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • jajko
  • pęczek pietruszki
  • tymianek
  • pieprz i sól
DO GOTOWANIA PULPETÓW I SPAGHETTI
  • woda (chyba, ze mamy wywar)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • tymianek
  • sól i pieprz
NA WARZYWNE SPAGHETTI
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
PRZYGOTOWANIE

Warzywa kroimy wzdłuż na ćwiartki a następnie obierakiem do warzyw tniemy na długie cienkie paski


Kaszę gotujemy do miękkości, dobrze odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.

W misce mieszamy wołowinę z przestudzoną kaszą, wyciśniętym czosnkiem, pokrojoną w drobną kosteczkę szalotką, posiekaną natką, jajkiem i tymiankiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Formujemy kuleczki wielkości piłeczek pingpongowych (najlepiej zwilżając dłonie zimną wodą żeby się nie kleiły)


i wrzucamy na wrzący wywar lub wodę z przyprawami (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek). Gotujemy ok. 4-5 minut. 



W tym samym wywarze gotujemy warzywne spaghetti - około 1-1,5 minuty, żeby było al dente!

Podajemy z sosem - ja użyłam sosu pieczeniowego podrasowanego tymiankiem i śmietanką -
SOS PIECZENIOWY,



ale SOS POMIDOROWY zapewne pasowałby równie dobrze, a może i śmietanowy! Popróbujcie sami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz