poniedziałek, 10 listopada 2014

SPAGHETTI Z MIĘSNYMI KULKAMI / SPAGHETTI WITH MEATBALLS

Spaghetti lubią wszyscy, lub prawie wszyscy, bo jest pyszne i łatwe do przyrządzenia. Można kupić gotowy sos, ale to zdecydowanie odradzam, tym bardziej, że przygotowanie własnego wcale nie jest takie trudne, a różnica.......... ogromna!

Ten przepis przywiozłam z Włoch i jak na razie nie znalazł się nikt, komu nie smakowałoby przyrządzone według niego spaghetti.

A zatem przejdźmy do rzeczy. Oto składniki (na 4 osoby):


  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 mała marchewka
  • 2 puszki pomidorów
  • bazylia
  • oregano
  • sól i pieprz
  • mięso mielone (wołowo-wieprzowe) - ilość zależy od żarłoczności biesiadników  :)
  • makaron spaghetti (najlepszy będzie świeży - pasta fresca, ale jak nie ma to może być zwykły)
  • no i jeszcze trochę parmezanu do podania
Najpierw robimy sos, bo im dłużej się gotuje tym lepiej. 
Na oliwie trzeba zeszklić drobno pokrojoną cebulkę ...


... potem dodać drobno posiekany czosnek, oraz seler i marchewkę.


Wszystko podduszamy troszkę na małym ogniu a następnie dodajemy pomidory i przyprawy. 
Teraz wszystko musi się dusić na wolnym ogniu, kiedy robi się za gęste - dodajemy troszkę wody. 
Na koniec dodajemy trochę świeżych ziół.

Podczas gdy dusi się nasz sos, mamy czas żeby przygotować pulpeciki. Mięso mielone ugniatamy dobrze z odrobiną oliwy, soli, pieprzy  i papryki słodkiej i ostrej - wedle upodobań. Następnie rękoma, które moczymy w zimnej wodzie,żeby się nie kleiły, formujemy małe pulpeciki, które następnie gotujemy we wrzątku z bazylią około 5 minut. 
Teraz pozostaje tylko ugotować makaron al dente. 
Makaron dodajemy do sosu i mieszamy. Jeśli sos jest za gęsty - możemy dodać do niego trochę wody z gotowania makaronu.  Dodajemy pulpeciki (można je wcześniej ogrzać w sosie) i podajemy ze świeżo startym parmezanem i świeżą bazylią.



2 komentarze: