Tak na szybciutko - miałam ogromną ochotę na pastę rybną, a jako że ta ze sklepu miała 25% ryby, postanowiłam zrobić taką o nieco większej zawartości tego kluczowego dla pasty rybnej składnika :)
__________________________________
A real quick and easy starter - I felt like a fish paste and since the ready one contained 25% of fish, I decided to make my own paste with sligtly higher content of this crucial ingredient :)
- 2 makrele wędzone
- 2 jajka na twardo
- troszkę keczupu
- 1-2 łyżki majonezu
- trochę pieprzu
- 2 smoked mackerels
- 2 hard-boiled eggs
- some ketchup
- 1-2 tbsp. mayo
- black pepper
Całe 'skomplikowane' przygotowanie polega na dokładnym obraniu makreli ze skóry i ości, zmieleniu na gładką masę z jajkami a następnie przyprawieniu do smaku keczupem i majonezem oraz odrobiną świeżo mielonego pieprzu.
_____________________________
The whole 'complicated' preparation process is basically taking the skin off the fish, getting rid of all the fishbones and then mixing the fish with eggs and ketchup and mayo to taste. Then, add some freshly ground pepper and you're ready to rumble!
A teraz to już pozostaje smarować co popadnie. Ja uwielbiam taką pastę z pumperniklem, świeżym białym pieczywem lub słonymi podpłomykami, ale każdy może zaszaleć na własną rękę.
__________________________________
Now, all you need to do is spread it on whatever your taste whispers to your ear. I love this paste with pumpernickel, fresh sourdough bread or salty flatbread, but you can go loco as you wish.
___________________________________
SMACZNEGO!!!!!
BON APÉTIT!!!
Mmm, bardzo lubię, choć bez ketchupu :)
OdpowiedzUsuńPasta z makreli - smak dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuń