środa, 3 czerwca 2015

MINIOMLETY / MINIOMELETTES

Wyśmienita alternatywa dla nudnego śniadania - szczególnie w dzień wolny. Potrzeba niewiele składników i niewiele roboty a efekt murowany!
-------------------------------------------------------------------
Delicious alternative to a dull breakfast - especially on a day off. Few ingredients, little effort and the effects are guaranteed!



Potrzebujemy oczywiście jajek, mleka, odrobinę soli i pieprzu oraz dodatków, z którymi lubimy omlety!

I jeszcze tylko forma do mufinek lub foremki.
------------------------------------------------------------------------
You obviously need eggs, milk, a pinch of salt and pepper, and our favourite omelettes components!

And a muffin pan or muffin baking cups.


Ja zrobiłam różne wersje następujących składników:
  • pomidory
  • feta
  • bazylia
  • szynka
  • awokado 
  • oliwki
  • kapary
  • szpinak
  • brokuły
  • papryka
Formę smarujemy masłem.

Jajka ubijamy z mlekiem na puszystą masę, doprawiamy solą i pieprzem.

Do foremek wkładamy dowolne dodatki  i zalewamy masą jajeczną. Możemy włożyć mniej dodatków - wtedy wyjdą nam zamknięte babeczki, albo włożyć więcej dodatków a mniej jajek - i składniki będą wystawać i się przypiekać - tak można zrobić np. z serem albo awokado - fajnie się sprawdzają.
-------------------------------------------------------------------------------------
I made different versions of the following ingredients:
  • tomatoes
  • feta cheese
  • basil
  • ham
  • avokado 
  • olives
  • capers
  • spinach
  • broccoli
  • bell pepper
Greese the form with butter.

Beat the eggs with milk for a fluffy mixture, add salt and pepper to taste.

Put your choice of chopped ingredients into the forms and pour egg mixture over them. You can put less ingredients - then they'll look like closed muffins, or put more ingredients and less eggs - then the ingreedients will stick out and brown a bit - we can do it with with cheese or avocado - they come out really well. 


Teraz trzeba to wszystko umieścić w piekarniku nagrzanym do 160 stopni i poczekać aż jajka się zetną a omlety lekko napęcznieją. Jeśli lubimy - możemy je delikatnie przyrumienić. (około 15 minut - trzeba zerkać :)
---------------------------------------------------------------------------------
Now, all you need to do is put it into the oven preheated to 160 degrees Celsius and wait untill the omelettes congeal and get puffy. If you like - you can brown them a little bit (about 15 minutes or so - you've got to have an eye on them! :)


i wersja 'otwarta' :)
------------------------------
and the 'open' version :)





2 komentarze:

  1. a jeszcze fajniejsze można zrobić dla dzieciaków - wystarczą foremki w różnych kształtach! ;)

    OdpowiedzUsuń