GUACAMOLE !!!
Ubóstwiam wprost ten nieskomplikowany meksykański wynalazek! Dużo smaczniejsza i przede wszystkim zdrowsza alternatywa dla gotowych dipów. Można zajadać z czipsami z tortilli, albo macą czy chrupkim pieczywem. Można też posmarować sobie bagietkę, albo wyjadać palcami - jak komu przypadnie do gustu- możliwości jest bez liku!!!
A potrzeba tak niewiele:
________________________________________________
I simply love this uncomplicated Mexican invention! Much tastier and, above all, healthier alternative for ready-made dips. You can have it with homemade tortilla chips, matza or crispbread. You can spread it over a baguette or just dig in it with your fingers - whatever you prefer - the possibilities are countless!!!
And you need so little:
- 4 dojrzałe awokado (lekko miękkie, ale bez przesady :)
- liście kolendry
- sok z limonki lub cytryny (3-4 łyżki)
- czerwona cebula
- papryczka jalapeño (jak nie znajdziemy, to i papryczka chilli się nada)
- sól
- pomidor
Awokado musi być lekko miękkie. U nas najlepiej kupić twardsze i potrzymać w suchym ciemnym miejscu (np. w szafce) przez kilka dni. Następnie kroimy je, wyjmujemy pestkę ...
___________________________________________________- 4 ripe avocados (slightly soft, but with no exaggeration :)
- fresh coriander
- lime or lemon juice (3-4 tbsp.)
- red onion
- jalapeño pepper (if not - chilli pepper will also do)
- salt
- tomato
Avocado must be a slightly soft. It's sometimes better to buy the harder one and let it rest in a cupboard for a few days. Then you cut it, take out the pit ...
Następnie rozgniatamy widelcem w miseczce dodając sok z cytryny (lub limonki) i łyżeczkę soli. Nie musi być idealnie gładkie, większe kawałki też są mile widziane.
Następnie drobniutko kroimy cebulę i papryczkę bez pestek oraz pomidora - też bez pestek i soku ze środka. Drobno siekamy kolendrę i dorzucamy wszystko do awokado i delikatnie mieszamy.
Wszystko wykładamy do ładnej miseczki i wciskamy w środek pestkę od awokado. Podobno wtedy awokado myśli, że wciąż jest całym awokado i nie czernieje :)
Do tego możemy szybciutko zrobić własne czipsy z tortilli. Wystarczy pociąć tortillę na trójkąty...
_______________________________________________________
Then you need to squash the avocados with a fork in a bowl adding lemon juice and salt. You don't need to make it smooth, some chunks are warmly welcome.
Then, finely chop onions and peppers without seeds, and a tomato - also without seeds and juice.
Finely chop coriander and add everything to avocado. Mix gently.
Place everything in a pretty bowl and stick an avocado pit in the middle. Supposedly, that's when avocado thinks it's still a whole avocado and it doesn't get dark :)
Now you can quickly make tortilla chips. You only need to cut tortillas into triangles...
Układamy na blaszce i pieczemy w 180 stopniach przez około 10 minut - najlepiej sprawdzać - jak zaczynają się rumienić to wyciągamy!
__________________________________________
Place them on a baking pan and bake in 180 degrees Celsius for about 10 minutes - it's best to check - when they start to get golden - they're ready!
A potem to już dobry film, piwo albo dobre wino ... i delektujemy się!
__________________________________________
And now you only need a good film, beer or fine wine and ... enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz