Jakoś ostatnio gnuśnie - ni to zimno, ni to ciepło, szaro, buro, a ja znowu chora. Na taką pogodę najlepsza jest ciepła zupa - tak przynajmniej twierdziła moja Babcia. A ona zawsze miała rację! :) Przypomniałam sobie więc babciną pomidorówkę i coś tam dodałam od siebie - wyszło naprawdę wyśmienicie, więc już się dzielę pomysłem:
______________________________________________
It's been gloomy lately - neither cold, nor warm, grey, dingy and I'm sick again. There's nothing better for such weather than hot soup - at least my Granny used to say that, and she was always right! :)
That's why I recalled Granny's tomato soup and added some of my ideas - it came out really tasty, so I'm going to share with you:
Składniki:
- jakieś mięsko na wywar
- włoszczyzna na wywar (seler, por, marchew, pietruszka, cebula)
- czosnek (1-2 ząbki)
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz ziarnisty kolorowy
- sól
- 2 papryki pomarańczowe lub czerwone
- bazylia suszona i świeża
- puszka pomidorów
- przecier pomidorowy
_________________________________________________
Ingredients:
- some meat for the broth
- vegetables for the broth (root celery, leek, carrots, parsley root, onion)
- garlic
- all spice
- bay leaf
- pepper seeds (different colours)
- salt
- 2 orange or red bell peppers
- can of tomatoes
- tomato concentrate
Z mięsa, włoszczyzny, czosnku i przypraw gotujemy wywar.
Odcedzamy, pozostawiamy marchewkę i dorzucamy pomidory z puszki, łyżkę koncentratu, paprykę i sporo bazylii.
Gotujemy aż się pomidorki porządnie rozlecą. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy blenderem ręcznym na gładki krem.
Podajemy z drobnym makaronem lub kluseczkami i posiekaną świeżą bazylią.
Moja babcia wkrajała mi do pomidorowej parówki pokrojone w grube plasterki - do dzisiaj uwielbiam taką pomidorową!
Spróbujcie, naprawdę warto!
____________________________________
Strain and leave only carots, then add canned tomatoes, a tablespoon of concentrate, peeled peppers and lots of basil.
Cook until the tomatoes fall apart. Season with salt and pepper to taste.
Blend everything to get smooth , creamy soup.
Serve with small size thin pasta or homemade noodles and chopped fresh basil.
My Grandma used to put pieces of hot-dog sausage into my soup and I love it ever since!
Try, it's really worth it!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz