poniedziałek, 7 grudnia 2015

BABCINA POMIDORÓWKA / GRANNY'S TOMATO SOUP

Jakoś ostatnio gnuśnie - ni to zimno, ni to ciepło, szaro, buro, a ja znowu chora. Na taką pogodę najlepsza jest ciepła zupa - tak przynajmniej twierdziła moja Babcia. A ona zawsze miała rację! :) Przypomniałam sobie więc babciną pomidorówkę i coś tam dodałam od siebie - wyszło naprawdę wyśmienicie, więc już się dzielę pomysłem:
______________________________________________
It's been gloomy lately - neither cold, nor warm, grey, dingy and I'm sick again. There's nothing better for such weather than hot soup - at least my Granny used to say that, and she was always right! :)
That's why I recalled Granny's tomato soup and added some of my ideas - it came out really tasty, so I'm going to share with you: 


Składniki:
  • jakieś mięsko na wywar
  • włoszczyzna na wywar (seler, por, marchew, pietruszka, cebula)
  • czosnek (1-2 ząbki)
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz ziarnisty kolorowy
  • sól
  • 2 papryki pomarańczowe lub czerwone
  • bazylia suszona i świeża
  • puszka pomidorów
  • przecier pomidorowy
Paprykę zawijamy w folię i pieczemy w 200 stopniach do miękkości. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne.
_________________________________________________
Ingredients:
  • some meat for the broth
  • vegetables for the broth (root celery, leek, carrots, parsley root, onion)
  • garlic
  • all spice
  • bay leaf
  • pepper seeds (different colours)
  • salt
  • 2 orange or red bell peppers
  • can of tomatoes
  • tomato concentrate
Wrap the peppers in aluminum foil and bake in 200 degrees Celsius until soft. Leave to cool off and then peel and core them. 



Z mięsa, włoszczyzny, czosnku i przypraw gotujemy wywar.
Odcedzamy, pozostawiamy marchewkę i dorzucamy pomidory z puszki, łyżkę koncentratu, paprykę i sporo bazylii.
Gotujemy aż się pomidorki porządnie rozlecą. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy blenderem ręcznym na gładki krem.
Podajemy z drobnym makaronem lub kluseczkami i posiekaną świeżą bazylią.
Moja babcia wkrajała mi do pomidorowej parówki pokrojone w grube plasterki - do dzisiaj uwielbiam taką pomidorową!  
Spróbujcie, naprawdę warto!
____________________________________

Boil meat with soup vegetables, garlic and spices to make the broth.
Strain and leave only carots, then add canned tomatoes, a tablespoon of concentrate, peeled peppers and lots of basil. 
Cook until the tomatoes fall apart. Season with salt and pepper to taste. 
Blend everything to get smooth , creamy soup. 
Serve with small size thin pasta or homemade noodles and chopped fresh basil. 
My Grandma used to put pieces of hot-dog sausage into my soup and I love it ever since! 
Try, it's really worth it!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz