środa, 23 grudnia 2015

CIASTECZKA KORZENNE / GINGERBREAD COOKIES

Święta zawsze kojarzą mi się z zapachem korzennych przypraw. 


W tym roku oprócz pierniczków postanowiłam poeksperymentować i zrobiłam jeszcze korzenne ciasteczka - wyszły świetne, a przepis jest dziecinnie prosty i szybki. Owszem, ciasto musi chwilę odstać w lodówce, ale w tym czasie można przyszykować sobie foremki i inne ozdóbki, i ani się nie obejrzymy, jak będzie gotowe do rozwałkowania!

Spróbujcie - cały dom prześlicznie pachnie, no i zaraz za zapachem idzie smak! No i byłabym zapomniała - są śliczne, więc można je sobie powiesić na choince (jeśli ktoś będzie w stanie się im oprzeć :)

Przejdźmy zatem do meritum:

SKŁADNIKI:
  • 300g mąki pszennej
  • 100g mąki migdałowej (gotowa lub domowa*)
  • 100g mąki orzechowej (gotowa lub domowa*)
  • 120g cukru pudru
  • wamilia (lub cukier z wanilią, lub cukier wanilinowy)
  • 1 przyprawa do ciasteczek korzennych (20g) , lub przyprawa do piernika, lub cynamon i kardamon
  • 2 jajka
  • 200g miękkiego masła
  • do dekoracji: orzechy, migdały, posypki, landrynki, brązowy cukier, i czego tam jeszcze dusza zapragnie

 *) mąkę migdałową i orzechową można kupić gotową, ale można też zrobić samemu mieląc drobno migdały i orzechy w blenderze.

Najpierw mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki w dużej misce, dodajemy jajka i masło i zagniatamy ciasto, które zawijamy w folię do żywności i wkładamy przynajmniej na pół godziny do lodówki.

W tym czasie szykujemy sobie blaszki, papier do pieczenia, foremki do wycinania i dekoracje.

Wyjmujemy ciasto i wałkujemy na grubość ok 3mm. Wycinamy dowolne kształty i dekorujemy orzechami, posypkami, obsypujemy cukrem. 


Wypróbowałam również podpowiedziany ostatnio sposób na ciasteczka z 'okienkiem'. Wycinamy dziurkę dowolnego kształtu w ciasteczku i wkładamy tam landrynkę. Rozpuszczając się stworzy nam śliczne kolorowe witrażowe okienko.


Ciasteczka wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na około 8 minut. Trzeba ich pilnować, bo czas pieczenia zależy oczywiście od tego jak cienko rozwałkujemy ciasto. Muszą być rumiane, ale bez przesady. 
Wyjmujemy na kratkę lub papier do pieczenia do ostygnięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz