piątek, 22 stycznia 2016

RACUCHY Z JABŁKAMI / YEAST APPLE PANCAKES





Przez cały tydzień chodziły za mną naleśniki. Potem zauważyłam, że mam jeszcze sporo ogródkowych pysznych jabłek. Ochota na naleśniki nie przechodziła, chociaż z dnia na dzień zaczęły mi się wydawać coraz bardziej nudne i banalne ... i tak to właśnie naleśniki ewoluowały i pod koniec tygodnia stały się drożdżowymi racuchami z jabłkami - objadłam się jak mops = żegnaj dieto, ale warto było!!!!! Były po prostu boskie! Spróbujcie sami.
____________________________________________________
I couldn't stop thinking about pancakes all week. Then, I noticed that I still have quite a lot of delicious apples from a family garden. The craving for pancakes wouldn't go away, though as days passes by they seemed more and more obvious and boring ... and that's how the plain pancakes evolved  and at the end of the week they became yeast apple pancakes - I sinned = ferwell my diet, but it was worth it!!!!! They were just heavenly! Try for yourself.
_____________________________________________________
  • 2,5 szkl mąki orkiszowej  (pszenna też może być)
  • 1,5 szkl. mleka
  • 25g drożdży świeżych
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 jabłka

Najpierw w kubeczku mieszamy drożdże z 3 łyżkami ciepłego (nie gorącego!!) mleka i odrobiną cukru na gładko. Odstawiamy.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, ciepłe mleko, cukier, sól i mieszamy. Dodajemy drożdże z kubeczka i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką na gładką masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 1 godz.
________________________________________________________
  • 2,5 cup spelt flour (all purpose flour will also do)
  • 1,5 cup milk
  • 25gfresh yeast
  • 1egg
  • pinch of salt
  • 2 tbsp cane sugar
  • 2 apples

First mix yeast with 3 tablespoons of warm (not hot!!) milk and a little sugar in a mug until smooth. Set aside.

In a big bowl mix flour, egg, warm milk, sugar and salt and mix it together. Add yeast mixture and stir with a wooden spoon until you get smooth dough. Put in a warm place, cover with a cotton cloth and leave there for about an hour. 
 



 W tym czasie obieramy i kroimy w drobna kosteczkę jabłka.

Kiedy ciasto nam już wyrosło, dorzucamy do niego pokrojone jabłka i mieszamy.
___________________________________________________________
In the meantime, peel and finely dice apples.

When the dough has risen, add apples and stir gently.
 



Na patelni lub w płaskim garnku rozgrzewamy sporą ilość oleju i kładziemy dużą łyżką porcje ciasta na gorący tłuszcz. Nie muszą być równe, bo i po co? :) Kiedy się przyrumienią, obracamy na drugą stronę.
________________________________________________________

Heat a good amount of canola oil in a pan or some low pot and put small portions of the dough onto the hot oil with a wooden spoon. They don't have to be even, why should they? :) When they get golden on one side, turn them round.
 



Wyjmujemy i kładziemy na papierowym ręczniku żeby odsączyć je z pozostałości tłuszczu.
__________________________________________________________
Take them out and put on a paper towel or other special paper to get rid of the excess oil.  


Podajemy najlepiej natychmiast, posypując lekko cukrem pudrem. (Ale następnego dnia na śniadanie też nikt nie pogardził :)
____________________________________________________
Best when served immediately, sprinkled with some confectioner's sugar.  (But noone refused them the next morning either :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz