sobota, 30 stycznia 2016

EGGS ON SPINACH / JAJKA NA SZPINAKU

Szybkie, smaczne i zdrowe śniadanie - dla dzieci trzeba dorobić ideologię - szpinak z oczami itp. - czasami działa! :)
 _______________________________________________________
Tasty and healthy breakfast quickie - for kids you need some ideology - spinach with eyes or something - usually works :) 


Niewiele potrzeba, czas przygotowania to kilka minut.
___________________________________________
You don't need much and preparation time is just a few minutes. 


Wystarczą (na 2 osoby, z czego jedna mniej głodna :) :
  • 300g szpinaku
  • 3-4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • przyprawa kuchni włoskiej
  • łyżka oliwy + łyżeczka masła
Szpinak siekamy. Czosnek również siekamy - drobniutko.

Na łyżeczce masła z dodatkiem odrobiny oliwy lekko podsmażamy czosnek i łyżeczkę przyprawy kuchni włoskiej, szczyptę soli i świeżo mielony pieprz. Dorzucamy szpinak i obsmażamy.
Następnie odgarniamy na patelni szpinak tak, aby utworzyć 'dziurki' na jajka. W każdą 'dziurkę' wbijamy jajko, obsypujemy lekko solą i pieprzem. Smażymy na wolnym ogniu aż zetną się białka.

Podajemy najlepiej z ciemnym pieczywem.
 _________________________________________________________

You only need (for 2 persons, one of whom - not so hungry :) :
  • 300g spinach
  • 3-4eggs
  • 2 cloves of garlic
  • salt & pepper
  • Italian dishes spice
  • tbsp. olive oil + tsp. butter
Cut spinach. Finely chop garlic.

Fry garlic and spices on olive oil and butter - just a little. Add spinach and fry just untill it changes colour a bit. Then make 'holes' in the spinach and place one egg in each 'hole' and sprinkle with salt and pepper. Fry untill egg whites set.

Serve with wholemeal bread.

 

PYCHA!
________
YUMMY!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz