środa, 3 lutego 2016

BRZYDULCE / UGLY COOKIES

I jeszcze jedna propozycja na Tłusty Czwartek. Co takiego?


A coś fajnego! Tłuste, zapewne niezdrowe, pełne glutenu, oprószone cukrem i do tego brzydkie i koślawe ... i jak? zachęciłam? No może dodam, że smaczne i idealne na jutrzejszy dzień. No w końcu raz można zaszaleć, potem skończy się karnawał i będzie można pościć  do woli!

A zatem weźmy się do pracy!

  • 250ml wody
  • 150g mąki pszennej
  • 75g masła
  • 3 jajka 
  • szczypta soli
  • łyżka spirytusu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Najpierw gotujemy masło z woda i solą.


Zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę przesianą przez sito i łyżkę spirytusu. Mieszamy drewnianą łyżką na gładką masę, aż zacznie odchodzić od łyżki. Teraz zdejmujemy z ognia i dodajemy po jednym jajku dokładnie mieszając.


Po dodaniu ostatniego jajka powinniśmy uzyskać gładką masę, którą należy następnie wystudzić.


Po wystudzeniu wypełniamy masą worki cukiernicze z końcówką w ząbki. Jeśli nie mamy rękawa - można do tego celu użyć worka na mrożonki lub takiego do przechowywania żywności. Musimy się tylko upewnić, że nie jest za cienki i nie rozerwie się nam podczas wyciskania.

W garnku rozgrzewamy olej i wyciskamy do garnka wężyki ciasta.


Smażymy z obu stron na złoty kolor, a następnie wyciągamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.


Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem i ... ŻEGNAJ DIETO!!! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz