sobota, 27 lutego 2016

DOMOWA NUTELLA / HOMEMADE NUTELLA

Po lekturze składu Nutelli, którą zawsze lubiłam, troszkę mi się odechciało: cukier, olej roślinny, 13% orzechów - samo zdrowie - idealne śniadanie dla dzieci! :) Pewnie, że raz kiedyś można się trochę podtruć, ale można też zrobić domową wersję, dużo zdrowszą i równie smaczną - wypróbowałam - jest naprawdę dobra!
_____________________________________
After reading what's my favourite Nutella made of, I somehow lost my apetite: sugar, vegetable oil, 13% of hazelnuts - healthy as hell - an ideal breakfast for children! :) Wel, once in a while it deffinitely won't kill you but you can try out a homemade alternative, much healthier and just as tasty - I tried - it tastes great! 


Składniki:
  • 160g dojrzałego banana
  • 90g dojrzałego awokado
  • 40g uprażonych (na patelni lub  w piecu) orzechów laskowych  
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka miodu
Orzechy mielimy w mikserze na drobniutko. Dodajemy banana i awokado, potem kakao i miód, miksujemy na gładką masę i gotowe!
__________________________________________________
Ingredients:
  • 160g ripe banana
  • 90g ripe avocado
  • 40g roast hazelnuts (on a baking pan or in an oven) 
  • 2 tsp bitter cocoa powder
  • 1 tsp honey
Grind hazelnuts finely  in a good grinder or a blender with blades. Add banana, avocado, then cocoa and honey and blend until smooth, and it's ready!
 



Łatwiej już się nie da! Smacznego!
_____________________________
It can't get any easier! Good appetite!

3 komentarze:

  1. ja robie nutelle ze sliwek do sloikow pasteryzowana. jest pyszna. kiedys wrzuce przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. można różnie kombinować - ostatnio widziałam coś z czarnej fasoli! Ze śliwek też brzmi nieźle. W takich domowych wynalazkach przynajmniej wiadomo co jest w środku! :)

    OdpowiedzUsuń