IRAŃSKA SAŁATKA
Z KALAFIOREM, CIECIORKĄ, MANGI I PISTACJAMI
---------------------------------------------
IRANIAN SALAD
WITH CAULIFLOWER, CHICKPEAS, MAGO AND PISTACHIOS
SKŁADNIKI:
- 150g ugotowanej cieciorki
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka szafranu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 80 g oliwy
- 1 duża biała cebula pokrojona w piórka
- 1 mały kalafior - ok. 400g
- 1 duże dojrzałe mango pokrojona w 2-cm kostkę
- 3 łyżki soku z limonki
- 20g posiekanej świeżej kolendry
- garść pistacji
- 50g młodego szpinaku
INGREDIENTS:
- 150g cooked chickpeas
- 1 tsp coriander seeds
- 1 tsp cumin
- 1 tsp saffran
- 1/2 tsp curcuma
- 1 tsp confectioner's sugar
- 80g olive oil
- 1 big white onion chopped in half-rings
- 1 small cauliflower (about 400g)
- 1 big ripe mango cute into 2-cm cubes
- 3 tbsp lime juice
- 20g finely chopped cilantro
- handful of pistachios
- 50g young spinach leaves
____________________________________________
Ugotować cieciorkę i pozostawić w ciepłym miejscu. (ja poszłam na łatwiznę: kupiłam ugotowaną na parze i lekko podgrzałam :)
Na patelni uprażyć trochę ziarna kolendry i kminu rzymskiego, następnie rozetrzeć w moździerzu na proszek i dodać resztę przypraw. (jak nie mamy moździerza to pewnie można kupić sproszkowane przyprawy, choć takie utłuczone na świeżo mają na pewno intensywniejszy zapach i smak).
Na patelni po przyprawach rozgrzać trochę oleju i przesmażyć pokrojoną w piórka cebulę, aż się lekko zrumieni, a następnie dodać do niej przyprawy i poddusić trochę aż zmięknie. Następnie dodać do ciepłej ciecierzycy.
Kalafior podzielić na małe różyczki i zblanszować (potrzymać dłuższą chwilkę we wrzątku - mają być nadal twarde, ale nie zupełnie surowe). W oryginalnym przepisie kalafior był jeszcze podsmażany - ja zrezygnowałam z tego kroku i dodałam odcedzony kalafior do miski z cieciorką i cebulką.
______________________________________________
Cook chickpeas and leave it in a warm place ( I used the pre-cooked version and heated it up a little bit)
Roast coriander and cumin on a pan, then crush them in a mortar and add the rest of the spices. If can probably use the already powdered spices, but if you do it yourself - the taste is more intense and the smell...!
Heat some oil on the same pan and fry the chopped onion, until it brows a little bit, add spices and stew until it softens. Add to the warm chickpeas.
Divide cauliflower into bite-size florets and blanch them (keep in boiling water for a short time so that they are not raw any more, but don't get soft either). In the original recipe, the cauliflower was also fried, but I skipped that step and added the cauliflower to the chickpeas without frying it.
Po ostudzeniu dodajemy pokrojone mango, świeżą, drobno posiekaną kolendrę i liście szpinaku.
Na koniec przygotowujemy dressing z soku z limonki, odrobiny cukru pudru i oleju (ja dałam olej rydzowy)
_______________________________________________________
After cooling the mixture, add mango, fresh cilantro and spinach.
The final touch is the dressing made of a lime juice, a pinch of confectioner's sugar and oil (I used camelina oil)
i zajadamy! bardzo dobre!
------------------------------------
and all you need to do now is eat! it's really tasty!
Smacznie wygląda ;-)
OdpowiedzUsuń