czwartek, 23 lipca 2015

TARTA CHAŁWOWA Z TRUSKAWKAMI/ HALVA TART WITH STRAWBERRIES

Dość prosty słodki deser na koniec sezonu truskawkowego. Ciasto przygotowujemy według sprawdzonego już przepisu → na bardziej kruche ciasto  lub → na bardziej wytrzymałe.
_____________________________________________
Quite an easy and sweet dessert for the end of strawberry season. You can prepare the crust according to the already known recipe → for more delicate crust or → a bit harder, more crisp crust



Do przyrządzenia kremu potrzebne są:
  • serek mascarpone (ok 250g)
  • żółtko
  • śmietanka 36% (500g)
  • 3 batoniki chałwy królewskiej
  • może się przydać fix do śmietany jeśli będziecie robić tarte w taki upał jak ja :)
  • ewentualnie cukier do smaku - dla tych co lubią bardzo słodko
Serek mascarpone ubijamy z żółtkiem, a następnie dodajemy do masy pokruszoną chałwę i dobrze mieszamy. (Nie zapomnijcie dobrze umyć jajka i sparzyć wrzątkiem, bo używamy surowego żółtka - lepiej nie ryzykować). Osobno ubijamy śmietanę na sztywno (jeśli trzeba, dodajemy fix do śmietany). Na końcu mieszamy dokładnie obie masy i na chwilkę odstawiamy do lodówki żeby zesztywniał trochę. 

W tym czasie przygotowujemy sobie woreczek do mrożonek lub prawdziwy worek cukierniczy i, jeśli mamy - to jakieś fikuśne końcówki oraz truskawki. 
Następnie, wyciskamy dowolne ozdobne wzory z kremu na tarcie (albo, jeśli nie lubimy się cackać, to po prostu nakładamy sporą warstwę kremu na tartę), a na kremie układamy hojnie truskawki - całe lub pokrojone jeśli są bardzo duże.

_______________________________________________________

To prepare the filling you'll need:
  • mascarpone cheese (about 250g)
  • egg yolk
  • sweet cream 36% (500g)
  • 3 halva bars 
  • you might need a stabilizer for the whipped cream, if you decide to make the tart during heat wave, just ike I did :)
  • and for those who like it really sweet - some sugar to taste
Whip mascarpone cheese with egg yolk and then add pieces of halva and mix well.  (Don't forget to wash the eggs really well with boiling water, since we're using raw eggs here - better not take a risk). Whip the cream well separately (if necessary - add the stabilizer). Finally, mix both fillings together and leave for some time in the fridge to allow it to thicken a little bit.  

Meanwhile, prepare a confectionery bag or, if you don't have one, some stronger zip-lock bag or other plastic bag that can be used with food and, optionally some fancy nozzles, and of course - strawberries.  
Then, you need to squeeze out the cream onto the tart bottom and make whatever patterns you want (or, if you're not an artist - just put a good amount of cream to cover the tart well) and generously decorate it with strawberries - cut or not - depending on their size. 


2 komentarze:

  1. Krem chałwowy i truskawki...? Ależ to musiało być pyszne... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) chyba było, bo nie został nawet okruszek :) ale trzeba koniecznie spróbować samemu! Czekam na relację i pozdrawiam.

      Usuń