poniedziałek, 17 sierpnia 2015

TARGI KSIĄŻKI KULINARNEJ / CULINARY BOOK FAIR

Oj działo się ostatnio - poszwendałam  się trochę po kraju, trochę poza krajem, a na pisanie albo brakowało czasu, albo internetu. Na szczęście inspiracji wystarczy na długo, zatem zaczynam nadrabiać!

III Targi Książki Kulinarnej w Zamku Ujazdowskim w Warszawie to pierwsza mała wyprawa po inspiracje. W tym roku przygotowałam się pilnie w nadziei na kolejne zwycięstwo (→ powidła truskawkowe) - niestety tym razem konkursu nie było :) Mam za to kilka sprawdzonych przepisów na przepyszne przetwory oraz mnóstwo słoiczków - zima będzie słodka :)


Oprócz tego, oczywiście zwiozłam z targów pół biblioteki ciekawych książek - będzie co robić przez najbliższe miesiące! Najciekawsze pozycje to:

"Dzika kuchnia" Łukasza Łuczaja - fascynująca pozycja o otaczającym nas zielsku i o tym co można z niego przyrządzić, czyli, że po zieleninę wcale nie trzeba iść do sklepu, tylko na łąkę, do lasu, parku, itp.

"Superżywność - jedzenie i medycyna przyszłości" Davida Wolfe - książka o cudownych właściwościach, między innymi kakaowca, maki, spiruliny, orzecha kokosowego, jagód goji - dlaczego warto je jeść i jak to zrobić żeby było smacznie.

"Wielka księga soków" Pat Crocker - wymarzona pozycja na ostatnie upały - ponad 350 pomysłów na różne soki - na upał, na imprezę, na głód, na dietę, itp. - do wyboru, do koloru.



Teraz pozostaje próbować i pisać!

Na targach można spotkać autorów książek, twórców magazynów kulinarnych oraz ciekawych inicjatyw i nie tylko  - dla kogoś, kto interesuje się kuchnią, bardzo ciekawe kilka dni - gorąco polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz