____________________________________________
Traditional Easter shortcake used to be prepared by my mum and me and my sister would go crazy with decorations. This time I had to do it all by myself.
____________________________________________
Ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 100g cukru pudru
- 200g masła
- 1 żółtko
- 1,5 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
- 15 łyżek śmietany
- bakalie do dekoracji (ja użyłam kruszonych pistacji i orzeszków ziemnych, płatków migdałowych, jagód goji, imbiru kandyzowanego i orzechów włoskich)
Crust:
- 300g wheat flour
- 100g powdered sugar
- 200g butter
- 1 egg yolk
- 1.5 bar of good dark chocolate
- 2 tbsp butter
- 15 tbsp sweet cream
- nuts and other delicacies for decoration (I used crushed pistachios and peanuts, almond flakes, goji berries, candied ginger and walnuts)
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Masło najlepiej podzielić na drobne kawałki. Nie ugniatamy zbyt długo, żeby ciasta nie przegrzewać - kruche tego nie lubi. Rozwałkowujemy w/g wielkości blachy (moja ma 28 cm) zostawiając kawałek na zrobienie brzegu. Wykładamy blachę ciastem. Z pozostałej części robimy rulon, którym wykładamy brzeg, dopasowujemy i robimy jakiś zyg-zag widelcem, czy jak nam tam już fantazja podpowie. Wkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Przed włożeniem do pieca smarujemy boki roztrzepanym jajkiem, żeby ładnie błyszczały się po upieczeniu i nakłuwamy środek widelcem, żeby się nie podnosił.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20-30 minut - aż będzie złociutki.Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.
__________________________________________________
Make the dough from the given ingredients. Cut butter into small pieces and make sure you don't kneed the dough too long, not to heat it too much - this type of dough doesn't like it at all. Roll it out to fit your baking pan (mine was 28cm in diameter) leaving quite a piece of dough to make the border. Spread the dough into the pan and from the remaining piece make a roll and fit it to the sides. Stick it well to join with the bottom part and make a decorative zig-zag with a fork or however your creativity tells you. Put it into the fridge for at least half an hour. Before putting into the oven, brush the sides with lightly whisked egg to make it shine beautifully after baking and poke the middle with a fork to prevent it from rising.
Bake in an oven preheated to 180 degrees Celsjus for about 20-30 minutes - until golden-brown.
Take it out of the oven and let it cool off.
__________________________________________________
Polewa:
W garnuszku rozpuszczamy pokruszoną czekoladę, dodajemy masło i śmietanę i dokładnie mieszamy. Następnie wylewamy polewę na mazurek i rozprowadzamy równo po całej powierzchni.
__________________________________________________
Ganache
Melt crushed chocolate in a small pan, add butter, cream and stir well.
Then pour it onto the crust and spread it evenly on the whole surface.
Teraz trzeba tylko ozdobić bakaliami.
____________________________________
Now all you need to do is to decorate it with nuts and berries
WESOŁYCH ŚWIĄT!
___________________________
HAPPY EASTER!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz