sobota, 19 kwietnia 2014

CHLEB DO ŻURKU / BREAD FOR SOUR RYE SOUP

Żurek w chlebie to po prostu bajka! Znalazłam i wypróbowałam fantastyczny przepis na prosty chleb idealnie nadający się do żurku. (Film znajdziecie w linku na końcu wpisu) Potrzeba jedynie:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki drożdży w proszku
  • 1 1/2 szkl. wody
Wszystko mieszamy ze sobą w dużej misce - tylko tak żeby się połączyły składniki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce. Najlepiej zrobić to np. wieczorem i na rano mamy gotowe. Nie trzeba trzymać się idealnie czasu 12 godzin - zaczyn może pracować nawet do 19 godzin.
Zaczyn zwiększy co najmniej dwukrotnie swoją objętość. 
Wyjmujemy go na ściereczkę obsypaną mąką - najlepiej grubo mieloną 
i składamy brzegi do środka. 
Ciasto mocno się klei więc trzeba postępować z nim delikatnie, nie zagniatać a tylko lekko pozawijać, obtoczyć w mące i wrzucić do naczynia - najlepiej żeliwnego i nagrzanego, ale ja miałam tylko żaroodporne naczynie i też zdało egzamin.
Następnie przykrywamy naczynie i pieczemy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Potem zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok. 20 minut, aż się pięknie skórna przyrumieni.
Efekt jest wyśmienity:


SPRÓBUJCIE KONIECZNIE - RADOŚĆ NIE DO OPISANIA JAK TO CUDO ROŚNIE :)


a oto link do filmu: łatwy chlebek bez wyrabiania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz