Fantastyczne kruche maślane ciasteczka w/g przepisu Pawła Małeckiego (jak to zwykle u mnie - zmniejszyła się zawartość cukru :) Przyrządza się bardzo prosto i szybko. Jedyny mankament to, że ciasto kruche musi posiedzieć trochę w lodówce a to wydłuża czas przygotowania o 1-godzinne czekanie. Ale warto - ciasteczka są boskie!
- 270g mąki pszennej
- 30g cukru pudru
- 40 g miodu
- szczypta soli
- 200g zimnego masła (w małych kawałkach)
- cukier wanilinowy
W misce ucieramy wszystkie składniki. Najpierw ucieramy szybko na 'piasek' a następnie ugniatamy n a jednolitą masę. Ciasto ugniatamy szybko, żeby go nie przegrzewać. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Następnie rozwałkowujemy, podsypując lekko mąką, na grubość ok. 5 mm i wycinamy ciasteczka wykrawaczkami.
Pieczemy na pergaminie ok. 10 min, aż zaczną się lekko rumienić. (Lekko :) trzeba uważać, bo rumiane od spalonych dzieli niewielki odstęp czasu :) U mnie spalone poszły w minutkę - były smaczne tylko niefotogeniczne :)
Wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dekorujemy lukrem i czym dusza zapragnie :)
Wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dekorujemy lukrem i czym dusza zapragnie :)
A ile w piecu?
OdpowiedzUsuńdo pieca, jak wspomniałam na ok. 10 minut, ale to zależy od pieca. Trzeba pilnować, bo jak się lekko zapieką to moment i może być za późno...
Usuń