Trochę przynudzam - znowu zapiekanka :), ale tym razem nieco lżejsza. W strasznych ilościach pochłaniam ostatnio cykorię - to jest po prostu fenomenalna roślina. Świetna na surowo, duszona, smażona, pieczona ... Ciekawa jestem kiedy mi się znudzi :) Spróbujcie i oceńcie sami.
--------------------------------------------
I'm a bit boring - casserole again :), but this time is a bit lighter at least. I've been eating horrendous amounts of chicory lately - it's such a fantastic plant. It's great raw, baked, fried or steamed... I wonder when I get sick of it :) Try and judge yourself.
--------------------------------------------
--------------------------------------------
I'm a bit boring - casserole again :), but this time is a bit lighter at least. I've been eating horrendous amounts of chicory lately - it's such a fantastic plant. It's great raw, baked, fried or steamed... I wonder when I get sick of it :) Try and judge yourself.
--------------------------------------------
Składniki / Ingredients:
- cykoria (tyle, żeby przekrojone wzdłuż zajęły całe dno naczynia, w którym będziemy je zapiekać)
- szynka - kilka plasterków albo można pominąć szynkę i będzie danie wegetariańskie!
- ser (najlepiej cieniutkie plasterki, lub trochę startego sera)
- ciasto francuskie - kawałek trochę większy od naczynia, w którym będziemy zapiekać
- ocet balsamiczny (kilka łyżek)
- odrobina masła
- sól i pieprz do smaku
- chicory (as many as you need to cover the bottom of the pot with chicory halves)
- ham - a few slices, but you can skip this part and you'll have a vegetarian dish!
- cheese ( thin slices or shredded cheese)
- French puff pastry dough - a piece to cover the top of the pot, a little biger than the pot itself
- balsamic vinegar (a few spoonfuls)
- a little piece of butter
- salt and pepper to taste
Cykorię kroimy na połówki i obsmażamy z obu stron na odrobinie masła (ja użyłam klarowanego), dodajemy kilka łyżek octu balsamicznego, szczyptę soli i trochę świeżo mielonego pieprzu.
-----------------------------------------------------------
Cut chicory into halves and fry on some butter on both sides (I used ghee), add a few spoonfuls of balsamic vinegar, some salt and freshly ground pepper to taste.
następnie wkładamy do żaroodpornego naczynia i okładamy szynką w całych plastrach lub w kawałeczkach - jak kto sobie życzy (mi został jeden plaster więc sposobem kryzysowym zwiększyłam pozornie jego objętość krojąc na drobne kawałki :)
------------------------------------------------------------
then, put it into an ovenproof pot and cover with slices of ham or small pieces of ham - as you wish (I had only one slice of ham left, so I used a trick from the times of crisis and boosted the amount of ham by cutting it into small pieces :)
------------------------------------------------------------
then, put it into an ovenproof pot and cover with slices of ham or small pieces of ham - as you wish (I had only one slice of ham left, so I used a trick from the times of crisis and boosted the amount of ham by cutting it into small pieces :)
potem jeszcze plasterki sera, albo starty ser
----------------------------------------
then some slices of cheese or shredded cheese
----------------------------------------
then some slices of cheese or shredded cheese
a potem obkładamy ciastem francuskim, które nakłuwamy widelcem. Żeby się ładnie błyszczało można posmarować wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem.
-----------------------------------------------------
and then we cover the whole pot with puff pastry and poke it with a fork. To make it golden brown and shiny, you can brush it with some lightly whisked egg.
-----------------------------------------------------
and then we cover the whole pot with puff pastry and poke it with a fork. To make it golden brown and shiny, you can brush it with some lightly whisked egg.
a teraz tylko do piekarnika na 20 minut w 170 stopniach.
-----------------------------------------------
now all you need is to put the pot into the oven for 20m - 170 degrees Celsjus.
-----------------------------------------------
now all you need is to put the pot into the oven for 20m - 170 degrees Celsjus.
no! i tak w pół godzinki mamy smakowitości na stole!
-----------------------------------------------
and that's how you have a delicious meal on your table in just half an hour!
-----------------------------------------------
and that's how you have a delicious meal on your table in just half an hour!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz