niedziela, 13 kwietnia 2014

CYKORIA POD CIASTEM FRANCUSKIM / CHICORY UNDER PUFF PASTRY

Trochę przynudzam - znowu zapiekanka :), ale tym razem nieco lżejsza. W strasznych ilościach pochłaniam ostatnio cykorię - to jest po prostu fenomenalna roślina. Świetna na surowo, duszona, smażona, pieczona ...  Ciekawa jestem kiedy mi się znudzi :) Spróbujcie i oceńcie sami.
--------------------------------------------
I'm a bit boring - casserole again :), but this time is a bit lighter at least. I've been eating horrendous amounts of chicory lately - it's such a fantastic plant. It's great raw, baked, fried or steamed... I wonder when I get sick of it :) Try and judge yourself.
-------------------------------------------- 

Składniki / Ingredients:


  • cykoria (tyle, żeby przekrojone wzdłuż zajęły całe dno naczynia, w którym będziemy je zapiekać)
  • szynka - kilka plasterków albo można pominąć szynkę i będzie danie wegetariańskie!
  • ser (najlepiej cieniutkie plasterki, lub trochę startego sera)
  • ciasto francuskie - kawałek trochę większy od naczynia, w którym będziemy zapiekać
  • ocet balsamiczny (kilka łyżek)
  • odrobina masła
  • sól i pieprz do smaku
-------------------------------------------------------------
  • chicory (as many as you need to cover the bottom of the pot with chicory halves)
  • ham - a few slices, but you can skip this part and you'll have a vegetarian dish!
  • cheese ( thin slices or shredded cheese)
  • French puff pastry dough - a piece to cover the top of the pot, a little biger than the pot itself
  • balsamic vinegar (a few spoonfuls) 
  • a little piece of butter
  • salt and pepper to taste 
-----------------------------------------------------------
Cykorię kroimy na połówki i obsmażamy z obu stron na odrobinie masła (ja użyłam klarowanego), dodajemy kilka łyżek octu balsamicznego, szczyptę soli i trochę świeżo mielonego pieprzu.
-----------------------------------------------------------
Cut chicory into halves and fry on some butter on both sides (I used ghee), add a few spoonfuls of balsamic vinegar, some salt and freshly ground pepper to taste.


następnie wkładamy do żaroodpornego naczynia i okładamy szynką w całych plastrach lub w kawałeczkach - jak kto sobie życzy (mi został jeden plaster więc sposobem kryzysowym zwiększyłam pozornie jego objętość krojąc na drobne kawałki :)
------------------------------------------------------------
then, put it into an ovenproof pot and cover with slices of ham or small pieces of ham - as you wish (I had only one slice of ham left, so I used a trick from the times of crisis and boosted the amount of ham by cutting it into small pieces :)


potem jeszcze plasterki sera, albo starty ser
----------------------------------------
then some slices of cheese or shredded cheese


a potem obkładamy ciastem francuskim, które nakłuwamy widelcem. Żeby się ładnie błyszczało można posmarować wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem.
-----------------------------------------------------
and then we cover the whole pot with puff pastry and poke it with a fork. To make it golden brown and shiny, you can brush it with some lightly whisked egg.


a teraz tylko do piekarnika na 20 minut w 170 stopniach.
-----------------------------------------------
now all you need is to put the pot into the oven for 20m - 170 degrees Celsjus.


no! i tak w pół godzinki mamy smakowitości na stole!
 -----------------------------------------------
and that's how you have a delicious meal on your table in just half an hour!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz