poniedziałek, 14 marca 2016

MUFFINKI KUKURYDZIANE / CORN MUFFINS

Muffinki zawsze mi się kojarzą z Nowym Jorkiem i kawą na wynos. Zawsze lubiłam słodkie babeczki, a tam odkryłam, że mogą być czekoladowe, owocowe, orzechowe, migdałowe, śmietanowe, owsiane, razowe, bekonowe, parówkowe, i mogłabym tak wymieniać, bo smaki ogranicza jedynie wyobraźnia ich twórcy! Ja zakochałam się bez pamięci w muffinkach kukurydzianych, a potem okazało się jeszcze, że ich przygotowanie jest szybkie i proste - to wzmocniło tylko moje uczucie!
______________________________________________________
Muffins always remind me of New York and coffee to go. I've always liked sweet muffins but over there I discovered that they can be with chocolate, fruit, nuts, almonds, cream, oat as well as wholemeal or with bacon, hot-dogs and the list never ends because it is only limited by the imagination of their creator! Personally, I fell in love with corn muffins, and when I found out that preparing them is quick and easy  - my feeling only grew stronger! 


Składników nie jest zbyt wiele i są łatwo dostępne:
  • 0,5 szkl. mąki tortowej
  • 1,5 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1/3 szkl. cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 ubite jajko
  • 1/4  szkl. oleju rzepakowego
  • 1 szkl. mleka
Wykonanie jest baaardzo proste: łączymy w jednej misce wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre, a następnie łączymy suche z mokrymi i mieszamy żeby się połączyły, ale  za dokładnie - zbyt gładkie ciasto spowoduje, że muffiny będą gliniaste- a tego nie chcemy!

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Formę do muffinów (z tej ilości ciasta wychodzi około 8 sztuk) wykładamy papierowymi papilotkami, a następnie wypełniamy do 3/4 wysokości ciastem.

Pieczemy około 15-20 minut i gotowe! 
___________________________________________________
There aren't too many ingredients nor are they hard to get:
  • 0.5 cup all purpose flour
  • 1.5 cup corn flour
  • 1/3 cup cane sugar
  • 2 tsp. baking powder
  • 1/2 tsp salt
  • 1 egg (beaten)
  • 1/4  cup canola oil
  • 1 cup milk
Preparation is really easy: combine all wet ingredients in one bowl, all dry ingredients in a different bowl, and then combine both in one bowl. Mix them just a bit, so that they combine because if you mix the ingredients too well the muffins can be a bit gooey - and we don't want that to happen.

Preheat the oven to 200 degrees Celsius.

Put paper muffin liners into the muffin form (this amount makes about 8 muffins), and fill them with the dough up to 3/4 of their depth.

Bake for about 15-20 minutes and they're ready!


Na śniadanie do kawy- mmmmmm! Można posmarować masełkiem, ale ja uwielbiam je z gęstą kwaśną śmietaną! Spróbujcie sami!
____________________________________________________
For breakfast with good coffee - mmmmmmmm! You can spread some butter on, but I just adore them with thick sour cream! Well, you've got to try for yourself!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz