Muffinki zawsze mi się kojarzą z Nowym Jorkiem i kawą na wynos. Zawsze lubiłam słodkie babeczki, a tam odkryłam, że mogą być czekoladowe, owocowe, orzechowe, migdałowe, śmietanowe, owsiane, razowe, bekonowe, parówkowe, i mogłabym tak wymieniać, bo smaki ogranicza jedynie wyobraźnia ich twórcy! Ja zakochałam się bez pamięci w muffinkach kukurydzianych, a potem okazało się jeszcze, że ich przygotowanie jest szybkie i proste - to wzmocniło tylko moje uczucie!
______________________________________________________
Muffins always remind me of New York and coffee to go. I've always liked sweet muffins but over there I discovered that they can be with chocolate, fruit, nuts, almonds, cream, oat as well as wholemeal or with bacon, hot-dogs and the list never ends because it is only limited by the imagination of their creator! Personally, I fell in love with corn muffins, and when I found out that preparing them is quick and easy - my feeling only grew stronger!
Składników nie jest zbyt wiele i są łatwo dostępne:
- 0,5 szkl. mąki tortowej
- 1,5 szkl. mąki kukurydzianej
- 1/3 szkl. cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 ubite jajko
- 1/4 szkl. oleju rzepakowego
- 1 szkl. mleka
Wykonanie jest baaardzo proste: łączymy w jednej misce wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre, a następnie łączymy suche z mokrymi i mieszamy żeby się połączyły, ale za dokładnie - zbyt gładkie ciasto spowoduje, że muffiny będą gliniaste- a tego nie chcemy!
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Formę do muffinów (z tej ilości ciasta wychodzi około 8 sztuk) wykładamy papierowymi papilotkami, a następnie wypełniamy do 3/4 wysokości ciastem.
Pieczemy około 15-20 minut i gotowe!
___________________________________________________
There aren't too many ingredients nor are they hard to get: - 0.5 cup all purpose flour
- 1.5 cup corn flour
- 1/3 cup cane sugar
- 2 tsp. baking powder
- 1/2 tsp salt
- 1 egg (beaten)
- 1/4 cup canola oil
- 1 cup milk
Preparation is really easy: combine all wet ingredients in one bowl, all dry ingredients in a different bowl, and then combine both in one bowl. Mix them just a bit, so that they combine because if you mix the ingredients too well the muffins can be a bit gooey - and we don't want that to happen.
Preheat the oven to 200 degrees Celsius.
Put paper muffin liners into the muffin form (this amount makes about 8 muffins), and fill them with the dough up to 3/4 of their depth.
Bake for about 15-20 minutes and they're ready!
Na śniadanie do kawy- mmmmmm! Można posmarować masełkiem, ale ja uwielbiam je z gęstą kwaśną śmietaną! Spróbujcie sami!
____________________________________________________
For breakfast with good coffee - mmmmmmmm! You can spread some butter on, but I just adore them with thick sour cream! Well, you've got to try for yourself!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz