środa, 16 marca 2016

ZIELONA ZUPA / GREEN SOUP

ZIELONO MI ...
____________________________
GO GREEN ...
 

Czasami najfajniejsze przepisy powstają kiedy niewiele jest w lodówce, nie mamy akurat możliwości, albo po prostu ochoty na zakupy i trzeba wykombinować tak zwane "coś z niczego". 

Tak to mi właśnie niechcący wyszła bardzo smaczna zupa i jeszcze dodatkowo taka bomba witaminowa!
W lodówce znalazłam błagające żeby się nimi zająć brokuły, resztkę groszku w zamrażarce i trochę szpinaku, który też już chyba zaczynał czuć się zaniedbywany.
__________________________________________________
Sometimes the best recipes are created when there isn't much in the fridge, there are no opportunities or we just don't feel like shopping and we have to make something out of nothing!.

That's how I accidentally created this tasty soup, which is also a great vitamin boost!.
In my fridge, I found some old broccoli begging to be finally used, some leftover frozen pees in the freezer and a bit of spinach, which probably felt abandoned too.
 


Dorzuciłam trochę przypraw i ziół i w sumie na efekt końcowy złożyły się:
  • brokuły
  • około połowa opakowania mrożonego groszku
  • około 200g szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • trochę wody lub bulionu
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • 2 łyżeczki estragon
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz
  • kilka plasterków sera z niebieską pleśnią
  • trochę pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • groszek ptysiowy lub grzanki
Czosnek obieramy i siekamy drobno i obsmażamy na oliwie. Dodajemy szpinak i podsmażamy, a następnie dodajemy groszek i pokrojone na mniejsze kawałki brokuły. Wszytko razem podsmażamy dodając jeszcze liść laurowy i ziele angielskie. 
Jak już pięknie zaczyna pachnieć, przekładamy do garnka i uzupełniamy wodą lub bulionem tak, aby przykrył warzywa. Dodajemy przyprawy i gotujemy aż warzywa będą miękkie. 
Potem wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie, dodajemy niebieski ser i miksujemy wszystko na gładko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy z groszkiem ptysiowym (najlepiej podpieczonym w piekarniku żeby był chrupiący), albo grzankami. Żeby było jeszcze bardziej zielono i zdrowo, możemy posypać pietruszką.
_________________________________________________________
I added some herbs and spices and here is what I used for the final effect:
  • broccoli
  • about half a package of frozen pees
  • about 200g of spinach
  • 4 cloves of garlic
  • some water or broth
  • bay leaf
  • all spice
  • 2 tsp dried lovage
  • 2 tsp dried tarragon
  • 2 tsp dried thyme
  • salt and pepper
  • a few slices of blue cheese
  • some parsley
  • olive oil
  • puff pastry croutons or regular croutons
Peel and chop garlic, and fry it abit on olive oil. Add spinach and fry again, then, add pees and broccoli cut into smaller pieces. Fry everything for some time together with bay leaf and all spice. 
When it starts to smell wonderfull, place it in a bigger pot and add water or broth to cover vegetables. Add spices and cook until vegetables are soft. 
Now, you need to take out bay leaf and all spice, add blue cheese and mix everything until smooth. Season with salt and pepper and serve with puff pastry croutons (best when baked a bit in an oven to make to get crispy) or just regular croutons. To make it even more green and healthy, you can sprinkle the soup with chopped parsley.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz