czwartek, 24 marca 2016

PASZTET Z KRÓLIKA / RABBIT PÂTÉ

Bardzo lubię pasztety, szczególnie te świąteczne, czyli przygotowane w domu. W tym roku mam jakąś słabość do królika, a zatem pasztet też będzie z królika. 



Składniki:
  • 1 tuszka królika
  • 300g wątróbki drobiowej
  • włoszczyzna + cebula i czosnek
  • czerstwa bułka 
  • mleko do namoczenia
  • 2 jajka
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • natka pietruszki
  • tłuszcz do wysmarowania foremki
Królika gotujemy z włoszczyzną i przyprawami do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy wątróbkę i trochę jeszcze gotujemy. 


Bułkę namaczamy w mleku.
Po ugotowaniu i ostudzeniu oddzielamy mięso od kości. Następnie mielimy na drobno mięso, wątróbkę, warzywa z gotowania (marchew, pietruszkę i seler) i odciśniętą dokładnie bułkę. Do masy dodajemy roztrzepane jajka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dosypujemy drobno poszatkowana pietruszkę i dokładnie wszystko mieszamy. 
Foremkę (najlepiej jednorazową keksówkę) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Następnie przekładamy masę do foremki 


ubijamy i obsypujemy z wierzchu bułką tartą. 


Wstawiamy do głębokiej blaszki wypełnionej do połowy wodą


i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz