czwartek, 12 lutego 2015

CHURROS

CHURROS



Smażony hiszpański przysmak w sam raz na Tłusty Czwartek i nie tylko!

składniki na ciasto:
  • 240 ml wody
  • 75g masła
  • 200g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 1 jajko
  • 1 łyżka spirytusu
  • olej do smażenia
składniki na sos:
  • ciemna czekolada o dużej zawartości kakao (min 60%)
  • mleko
  • łyżka masła
  •  chilli
Przygotowanie:

Zagotowujemy wodę z masłem   i odrobiną soli.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz łyżkę spirytusu. Dokładnie mieszamy aż powstanie gładkie ciasto.


Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia a następnie wbijamy 1 jajko i dokładnie mieszamy aż znów będzie gładkie i będzie odchodziło od ścianek garnka.

Następnie bierzemy rękaw cukierniczy i napełniamy go ciastem. Jeśli nie mamy rękawa można napełnić mocny worek do mrożonek, ciasno zwinąć i odciąć jeden róg - nie za mocno - tak żeby wychodziły nam podłużne ciasteczka, ani za cienkie ani za grube.


Rozgrzewamy tłuszcz w garnku i wyciskamy na gorący tłuszcz podłużne ciasteczka, ucinając je wedle uznania- krótsze lub dłuższe. Smażymy aż się zezłocą, przewracając na drugą stronę.

Wyjmujemy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.


Przygotowanie czekoladowego sosu:

W kąpieli wodnej (w metalowej lub żaroodpornej misce postawionej na garnku z niewielką ilością gotującej się wody) rozpuszczamy czekoladę z łyżką masła i mlekiem. Dodajemy mleko małymi porcjami - tak aby nie czekolada nie była za gęsta, ale też nie za rzadka. Musi powoli spływać z łyżki. Dodajemy chilli - wedle uznania, ale raczej nie przesadzając, bo to ma być deser a nie chilli con carne :)

I gotowe!
Najlepiej podawać od razu po przygotowaniu  z sosem czekoladowym do maczania. Można wcześniej oprószyć je cukrem, jeśli ktoś lubi bardzo słodko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz