piątek, 29 kwietnia 2016

NALEŚNIKI PO AMERYKAŃSKU / AMERICAN PANCAKES

Zbliża się długi weekend. Nie trzeba wcześnie wstawać, można w spokoju zjeść dobre śniadanie i napić się pysznej kawy. To dla tych, którzy, podobnie jak ja, nie potrafią jeść śniadania w pośpiechu i wolą dłużej pospać kosztem tego jakże ponoć ważnego posiłku. 
Na szczęście są dni, kiedy można w spokoju celebrować śniadanie, a ja mam dla Was propozycję  na coś sycącego, smacznego i trochę innego niż zwykle. Nie wymaga to też umiejętności szefa kuchni, więc i początkujący dadzą radę - a efekt na pewno zachwyci współśniadających :)

Naleśniki - trochę inne od naszych  - puchate, na słodko i z owocami - pychota!
_____________________________________________________________________
Long weekend is coming! No need to get up early in the morning, you can calmly eat good breakfast and drink tasty coffee. To dla tych, którzy, podobnie jak ja, nie potrafią jeść śniadania w pośpiechu i wolą dłużej pospać kosztem tego jakże ponoć ważnego posiłku. 
Na szczęście są dni, kiedy można w spokoju celebrować śniadanie, a ja mam dla Was propozycję  na coś sycącego, smacznego i trochę innego niż zwykle. Nie wymaga to też umiejętności szefa kuchni, więc i początkujący dadzą radę - a efekt na pewno zachwyci współśniadających :)

Naleśniki - trochę inne od naszych  - puchate, na słodko i z owocami - pychota!

Składniki (na około 10 małych naleśników)
  • 1 szkl. maki (ja używam orkiszowej, ale może być pszenna)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (zwykły też może być)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżki masła -rozpuszczonego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • syrop klonowy do podania
  • borówki amerykańskie (lub inne owoce)
Łączymy ze sobą w jednej misce składniki suche, a w drugiej - mokre. Następnie łączymy mokre z suchymi i mieszamy trzepaczką.
_________________________________________________
Ingredients (for about 10 small pancakes)
  • 1 cup flour (I use spelt flour but all purpose flour will do)
  • 2 tbsp cane sugar (white sugar will do)
  • 2 tsp baking powder
  • 1/2 tsp salt
  • 1 cup milk
  • 2 tbsp melted butter
  • 1egg
  • 1 tbsp vegetable oil
  • maple syrup for serving
  • blueberries (or other fruit)
Combine all dry ingredients in one bowl and wet ingredients in another. Then combine them together using a wisk. 
 


Na rozgrzaną patelnię posmarowaną lekko z olejem wylewamy po małej łyżce wazowej ciasta i lekko wyrównujemy, aby utworzyć w miarę okrągłe placuszki o średnicy ok. 10 cm. 
Kiedy na wierzchu widać bąbelki a brzegi są suche, odwracamy na drugą stronę i smażymy na złoty kolor.
________________________________________________
Spread little oil onto a pan and pour portions of about 1/3 cup of dough onto the pan, so that you get round pancakes - about 10 cm in diameter. 
When the top starts getting bubbles and the edges get dry you can flip them and get the other side golden brown.
 


Wyjmujemy na papier ręcznikowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podajemy ułożone w stosik, polane syropem klonowym i obsypane owocami. Wyglądają zachęcająco i tak też smakują!
_____________________________________________________
Put them on a paper tower to get rid of the excess fat.
To serve - form a stack, pour maple syrup on them and put some blueberries or other fruit on top. They look really welcoming and they taste lovely!
 


Miłego weekendu!
________________
Have a good weekend!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz