piątek, 2 maja 2014

PASZTET VEGAŃSKI / VEGAN PÂTÉ

Pasztet wegański ... hmmmm ... lubię mięso, ale wszystkiego trzeba spróbować! Wyszło naprawdę smacznie, chociaż ja dodałabym tu jajko, bo sądzę, że konsystencja byłaby fajniejsza. Pasztet byłby już wegetariański, wiec jeśli ktoś nie chce podkradać kurom dwóch jajek, może pozostać przy wersji wegańskiej :)
___________________________________
Vegan pate ... hmmmmm ... I like meat, but you gotta try everything! It came out  really tasty, though I would add an egg or two for a better texture. Well, the pate would change into vegetarian, so if you're against stealing eggs from poor hens you might as well stick to a vegan version :)
___________________________________

składniki to:
  • 2 szkl. czerwonej soczewicy
  • 2 szkl. kaszy jaglanej
  • 1 szkl. czarnej fasoli
  • włoszczyzna (bez pora)
  • 1 batat
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka chilli
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • natka pietruszki
  • 3 garście uprażonego słonecznika
  • majeranek
  • morele suszone
_______________________________________
ingredients: 
  • 2 cups red lentils
  • 2 cups millet porridge
  • 1 cup black beans
  • soup veggies (3 carrots, 1 root parsley, a piece of root celery)
  • 1 sweet potato
  • 2 onions
  • 2 tsp ginger powder
  • 2 tsp cumin powder
  • 1 tsp chilli powder
  • freshly ground pepper and salt to taste
  • 6 tbsp soy sauce
  • parsley
  • 3 handfulls of sunflower seeds (pan roasted)
  • marjoram
  • dried apricots
________________________________________
Fasolkę należy namoczyć (najlepiej dzień wcześniej) a następnie ugotować do miękkości. Soczewicę, kaszę jaglaną, włoszczyznę i batata też gotujemy do miękkości. Cebulkę obsmażamy na odrobinie oliwy. Wszystko miksujemy i doprawiamy przyprawami do smaku.
________________________________________
You need to soak beans in water overnight and then cook until soft. You also need to cook lentils, millet porridge, soup veggies and sweet potato. Fry chopped onions on some olive oil. Put everything into one bowl and mix it well with a hand mixer, and then season with spices, salt and pepper to taste.
 


Do mieszanki dodajemy słonecznik, posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w paski morele.
____________________________________________________
Add roasted sunflower seads, chopped parsley and apricots cut into pieces and mix everything with your hand.
 

Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do wysmarowanych oliwą i obsypanych bułka tartą foremek (masa z podanych składników zapełniła 2 foremki 24cm x 12cm i jedną foremkę 20cm x 8cm)
Jeśli mamy inne foremki- rozkładamy masę tak jak nam wyjdzie - wszelkie resztki dobrze doprawione idealnie nadają się do kanapek!
_________________________________________
Prepare  baking pans or use special disposable containers - spray or brush them with oil and sprinkle with bread crumbs. (The ingredients above filled in 2 containers 24cm x 12cm and one 20cm x 8cm). You can use any other shapes and sizes of the pans and fit the paste accordingly. If you have any leftovers, they're really good for sandwiches- especially if well seasoned!



... i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 1- 1,5 godziny.
____________________________________
... then we need to bake it for about 1 - 1.5 h in 180 degrees Celsjus. 




PASZTET daje nieograniczone możliwości ... 
spodobało mi się - będę eksperymentować! 
Was też zachęcam i czekam na pomysły i relacje! 
________________________________________
PÂTÉ gives unlimited opportunities for experimenting ...
I really got into it - the experiment shall continue! :)
You should also try and let me know about your results and crazy ideas! 

4 komentarze: