Sałatki uwielbiam, a zatem kolejna do kolekcji. Przyniosła ją do mnie koleżanka na babskie spotkanie przy winie i ostatnio wciągam ją w przesadnych ilościach, bo jest po prostu pyszna. Ale do rzeczy. Szykujemy:
______________________________________________
I love salads, so let's have another one on the list. My friend brought it once for the ladies' wine night and I kind of break all the limits of overconsumption of that wonderful treat, since it's simply irresistible. But let's get to the point:
- mix sałat z rukolą (można też samą rukolę - proporcje sałat zależą głównie od upodobań pałaszującego :)
- 1 sporą gruszkę
- 1 spore awokado
- trójkącik niebieskiego sera pleśniowego
- garść orzechów włoskich
- sok z 1/2 cytryny
- kilka łyżek oliwy
- 2 łyżki miodu
- sól i pieprz do smaku
- salad mix with rucola (you may want to use only rucola (arugola)- proportions of different kinds of leaves depend on the taste of the indulging party :)
- 1 big pear
- 1 big avocado
- 1 triangle of blue cheese
- handful of walnuts
- lemon juice squized from 1/2 lemon
- a few spoonfools of olive oil
- 2 spoonfuls honey
- salt and pepper to taste
Orzechy prażymy na patelni.
----------------------------------
Roast walnuts on a dry pan.
Sałatę wrzucamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę awokado, gruszkę (ze skórką) i ser pleśniowy. Dorzucamy orzechy i delikatnie mieszamy.
__________________________________________
Put the salad mix into a big bowl, add diced avocado, pear (unpealed) and cheese. Add walnuts and gently mix.
Przygotowujemy sos mieszając miód (jeśli nie jest płynny trzeba go rozpuścić w mikrofali lub w garnuszku na bardzo małym ogniu) z oliwą i sokiem z 1/2 cytryny.
Sałatkę oprószamy odrobinką soli i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu a następnie polewamy sosem. Najlepiej wygląda podawana od razu, bo potem sałata wygląda na nieco 'zmęczoną', chociaż smakuje nadal super :)
______________________________________
To prepare the dressing you need to mix honey (if it's not liquid, you'll have to melt it in a microwave or a small pot on low heat) with olive oil and lemon juice.
Sprinkle salad with a pinch of salt and a fair amount of freshly ground pepper, and then pour the dressing on top. It's best when served at once, later on the lettuce looks a bit 'tired', though still tastes great :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz