sobota, 25 października 2014

ZIELONA SAŁATKA Z ORZECHAMI / GREEN SALAD WITH WALNUTS

Sałatki uwielbiam, a zatem kolejna do kolekcji. Przyniosła ją do mnie koleżanka na babskie spotkanie przy winie i ostatnio wciągam ją w przesadnych ilościach, bo jest po prostu pyszna. Ale do rzeczy. Szykujemy:
______________________________________________
I love salads, so let's have another one on the list. My friend brought it once for the ladies' wine night and I kind of break all the limits of overconsumption of that wonderful treat, since it's simply irresistible. But  let's get to the point:


  • mix sałat z rukolą (można też samą rukolę - proporcje sałat zależą głównie od upodobań pałaszującego :)
  • 1 sporą gruszkę
  • 1 spore awokado
  • trójkącik niebieskiego sera pleśniowego
  • garść orzechów włoskich
  • sok z 1/2 cytryny
  • kilka łyżek oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • sól i pieprz do smaku
_________________________________________
  • salad mix with rucola (you may want to use only rucola (arugola)- proportions of different kinds of leaves depend on the taste of the indulging party :)
  • 1 big pear
  • 1 big avocado
  • 1 triangle of blue cheese
  • handful of walnuts
  • lemon juice squized from 1/2 lemon
  • a few spoonfools of olive oil
  • 2 spoonfuls honey
  • salt and pepper to taste
___________________________________


Orzechy prażymy na patelni.
----------------------------------
Roast walnuts on a dry pan.


Sałatę wrzucamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę awokado, gruszkę (ze skórką) i ser pleśniowy. Dorzucamy orzechy i delikatnie mieszamy.
__________________________________________
Put the salad mix into a big bowl, add diced avocado, pear (unpealed) and cheese. Add walnuts and gently mix. 


Przygotowujemy sos mieszając miód (jeśli nie jest płynny trzeba go rozpuścić w mikrofali lub w garnuszku na bardzo małym ogniu) z oliwą i sokiem z 1/2 cytryny.

Sałatkę oprószamy odrobinką soli i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu a następnie polewamy sosem. Najlepiej wygląda podawana od razu, bo potem sałata wygląda na nieco 'zmęczoną', chociaż smakuje nadal super :)
______________________________________
To prepare the dressing you need to mix honey (if it's not liquid, you'll have to melt it in a microwave or a small pot on low heat) with olive oil and lemon juice.

Sprinkle salad with a pinch of salt and a fair amount of freshly ground pepper, and then pour the dressing on top. It's best when served at once, later on the lettuce looks a bit 'tired', though still tastes great :)  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz