poniedziałek, 6 lipca 2015

KURCZAK Z JARMUŻEM / CHICKEN AND KALE

SAŁATKA Z KURCZAKA Z JARMUŻEM 
CHICKEN AND KALE SALAD


Składniki:
  • paczka jarmużu
  • pierś z kurczaka
  • 300g pieczarek
  • garść czarnego sezamu
Marynata:
  • olej z lnianki
  • 1/2 łyżeczki kolendry (ziarna)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 2 łyżeczki suszonych pomidorów (w proszku)
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • goździki (2)
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól do smaku
Sos:
  • jogurt bałkański
  • 2 łyżki musztardy
  • 1/2 łyżki miodu
__________________________________________________________

Ingredients: 
  • packet of kale
  • chicken breast
  • 300g of mushrooms
  • handful of black sesame seeds
Marinade:
  • camelina oil
  • 1/2 tsp. coriander seeds
  • 1/2 tsp. mixed pepper
  • 2 tsp. dried tomatoes (powdered)
  • 2 tsp. turmeric
  • 2 cloves
  • 1 tbsp. honey
  • 2 tbsp. balsamic vinegar
  • salt to taste
Dressing:
  • thick yoghurt
  • 2 tbsp. mustard
  • 1/2 tbsp. honey
----------------------------------------------------------------------------------------

W moździerzu (lub jakiejś miseczce, jeśli nie posiadamy takowego) ucieramy przyprawy na proszek. Można ewentualnie zmielić przyprawy na proszek.

__________________________________________________________

In a mortar (or some bowl, if we don't have one) crush all the spices for fine powder. We can also blend them.  


Pierś z kurczaka kroimy na ok 2 cm kawałki i w misce mieszamy z olejem z lnianki, przyprawami, miodem, odrobiną octu balsamicznego i szczyptą soli. Oleju potrzeba tylko tyle żeby przyprawy dobrze oblepiły kurczaka. Pozostawiamy na trochę w lodówce.

W tym czasie zalewamy jarmuż wrzątkiem i pozostawiamy na 5 minut, po czym odcedzamy i osuszamy. Oczywiście jeśli mamy jarmuż w liściach, musimy go posiekać. Ja kupuję gotowy w paczce.

Następnie prażymy garść sezamu przez chwilkę na patelni i dorzucamy do niego kurczaka w marynacie.  Obsmażamy na silnym ogniu tak aby się dobrze usmażył, ale nie za długo, zeby nie wysechł.
_______________________________________________________
Cut chicken breast into 2 cm. - cubes and mix it with oil, spices, honey, vinegar and a pinch of salt in a bowl.  Use only so much oil as to cover the chicken well with all the spices. Leave it for some time in the fridge.

In the meantime, pour some boiling water over the kale and leave it in it for about 5 minutes, than strain it and dry. Of course, if you don't have kale from the package, you'll need to cut it into smaller pieces first.

Then roast sesame seeds on the pan and add the chicken in marinade. Fry well, but don't exaggerate, not to dry it out


Po ostudzeniu wrzucamy kurczaka do miski z jarmużem.

Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i obsmażamy partiami na tej samej patelni z odrobina masła aż się przyrumienią. Osuszamy na ręczniku papierowym i dodajemy do miski z jarmużem i kurczakiem.
___________________________________________________

After cooling off a bit, place the chicken in a bowl with kale.

Cut the mushrooms into thin slices and fry them on the same pan with a small amount of butter until golden brown. Don't fry all of the mushrooms at once because they start to cook and don't get  nice and golden. Get rid of the excess fat by putting them on a paper towel.



Na koniec przygotowujemy sos: mieszamy dobrze jogurt z miodem i musztardą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy do sałatki i gotowe!
_________________________________________________

The final touch is the dressing made of yoghurt mixed well with mustard and honey and some salt and pepper to taste. Pour it over the salad and it's ready to serve!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz