czwartek, 2 lipca 2015

MŁODY KALAFIOR Z CIECIORKĄ, MANGO I PISTACJAMI / YOUNG CAULIFLOWER WITH CHICKPEA, MANGO AND PISTACHIOS

IRAŃSKA SAŁATKA 
Z KALAFIOREM, CIECIORKĄ, MANGI I PISTACJAMI 
---------------------------------------------
IRANIAN SALAD 
WITH CAULIFLOWER, CHICKPEAS, MAGO AND PISTACHIOS


SKŁADNIKI:
  • 150g ugotowanej cieciorki
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka szafranu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 80 g oliwy
  • 1 duża biała cebula pokrojona w piórka
  • 1 mały kalafior - ok. 400g
  • 1 duże dojrzałe mango pokrojona w 2-cm kostkę
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 20g posiekanej świeżej kolendry
  • garść pistacji
  • 50g młodego szpinaku
_____________________________________________

INGREDIENTS:
  • 150g cooked chickpeas
  • 1 tsp coriander seeds
  • 1 tsp cumin
  • 1 tsp saffran
  • 1/2 tsp curcuma
  • 1 tsp confectioner's sugar
  • 80g olive oil
  • 1 big white onion chopped in half-rings
  • 1 small cauliflower (about 400g)
  • 1 big ripe mango cute into 2-cm cubes
  •  3 tbsp lime juice
  • 20g finely chopped cilantro
  •  handful of pistachios
  • 50g young spinach leaves
____________________________________________ 
Ugotować cieciorkę  i pozostawić w ciepłym miejscu. (ja poszłam na łatwiznę: kupiłam ugotowaną na parze i lekko podgrzałam  :)

Na patelni uprażyć trochę ziarna kolendry i kminu rzymskiego, następnie rozetrzeć w moździerzu na proszek i dodać resztę przypraw. (jak nie mamy moździerza to pewnie można kupić sproszkowane przyprawy, choć takie utłuczone na świeżo mają na pewno intensywniejszy zapach i smak).

Na patelni po przyprawach rozgrzać trochę oleju i przesmażyć pokrojoną w piórka cebulę, aż się lekko zrumieni, a następnie dodać do niej przyprawy i poddusić trochę aż zmięknie. Następnie dodać do ciepłej ciecierzycy.

Kalafior podzielić na małe różyczki i zblanszować (potrzymać dłuższą chwilkę we wrzątku - mają być nadal twarde, ale nie zupełnie surowe). W oryginalnym przepisie kalafior był jeszcze podsmażany - ja zrezygnowałam z tego kroku i dodałam odcedzony kalafior do miski z cieciorką i cebulką.
______________________________________________

Cook chickpeas and leave it in a warm place ( I used the pre-cooked version and heated it up a little bit)

Roast coriander and cumin on a pan, then crush them in a mortar and add the rest of the spices. If can probably use the already powdered spices, but if you do it yourself - the taste is more intense and the smell...!

Heat some oil on the same pan and fry the chopped onion, until it brows a little bit, add spices and stew until it softens. Add to the warm chickpeas.

Divide cauliflower into bite-size florets and blanch them (keep in boiling water for a short time so that they are not raw any more, but don't get soft either). In the original recipe, the cauliflower was also fried, but I skipped that step and added the cauliflower to the chickpeas without frying it.
 



Po ostudzeniu dodajemy pokrojone mango, świeżą, drobno posiekaną kolendrę i liście szpinaku.

Na koniec przygotowujemy dressing z soku z limonki, odrobiny cukru pudru i oleju (ja dałam olej rydzowy)
_______________________________________________________

After cooling the mixture, add mango, fresh cilantro and spinach.

The final touch is the dressing made of a lime juice, a pinch of confectioner's sugar and oil (I used camelina oil) 


i zajadamy! bardzo dobre! 
------------------------------------
and all you need to do now is eat! it's really tasty! 

1 komentarz: