wtorek, 3 listopada 2015

PLACEK DYNIOWY / PUMPKIN PIE

Dynia w kolejnej odsłonie. Nie wiem jak Wy, ale ja jeszcze nie mam dość! :)
__________________________________
Pumpkin once more. I just can't get enough, how about you? :) 




Tym razem na słodko - typowy amerykański deser na Święto Dziękczynienia i inne jesienne okazje - PUMPKIN PIE. 'Specyficzny' - jak to delikatnie określiła po degustacji moja kochana rodzinka :) ... ale byli i tacy, którzy wylizywali ostatnie okruszki! Spróbujcie sami -  ja uwielbiam ten jesienny przysmak!
____________________________________
This time - sweet - typical American dessert for Thanksgiving and other autumn occasions. - 
PUMPKIN PIE'Specific' - as my lovely family gently stated after tasting the delicacy :) ... but there were also amateurs for the last crumbles! Try yourself - I love that autumn treat! 
_____________________________________
SKŁADNIKI:

CIASTO:
  • 120g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki
WYPEŁNIENIE:
  • 0,5 kg puree z dyni
  • 1 szklanka mleka skondensowanego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego (jeśli mleko nie jest słodzone!)
 _______________________________________________

INGREDIENTS:

CRUST:
  • 120g butter
  • 1 tbsp sunflower oil
  • 3 tbsp cane sugar
  • pinch of salt
  • 1,5 cup flour
PIE FILLING:
  • 0,5 kg pumpkin puree
  • 1 glass evaporated milk
  • 3 eggs
  • 1 tsp ground cinnamon
  • pinch of ground cloves
  • 1/2 tsp ground nutmeg
  • pinch of salt
  • 2-3 tbsp cane sugar (if the milk was not sweetened!)
__________________________________________________

PRZYGOTOWANIE:

PUREE:

Małą dynię kroimy na 2 części i wyjmujemy środek z pestkami.
_________________________________________________
METHOD:

PUREE:

Cut a small pumpkin in half and take out the inside part with seads. 
 



Wydrążoną dynię kroimy na 4 części, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku (200 stopni) przez około 20 minut. Powinna być bardzo miękka kiedy naciśniemy na miąższ.
_________________________________________________
Cut cleaned pumpkin into 4 parts, wrap each in aluminum foil and bake in the oven (350 degrees F) for about 20 minutes. It should by very soft then.   



Następnie zdejmujemy łyżką miękki miąższ ze skórki i miksujemy go na gładkie puree.
_______________________________________________

Take out the soft pulp with a spoon and then blend it until you get  smooth puree. 
  


Możemy przygotować je nawet kilka dni wcześniej, pod warunkiem, że będziemy trzymać je w lodówce.

SPÓD CIASTA:

Masło stopić i ostudzić.
W misce wymieszać masło z olejem, cukrem i solą aż się dobrze połączą.
Dodać mąkę i wymieszać aż całość dobrze się połączy i wyjdzie nam jednolite ciasto, które będzie się kruszyć na drobniejsze kawałki.
Rozłożyć kawałki ciasta na formie do tart i wykleić nim  równomiernie całą formę wraz z bokami. (Możemy też użyć małych form do tartaletek)
________________________________________________________

We can prepare it earlies and keep in the fridge for a few days.

CRUST:

Melt and cool butter.
Combine butter, oil, sugar and salt in a bowl.
Add flour and stir until well combined. You should get soft, crumbly dough.
Sprinkle the dough in small clumps all over the pan and evenly press into the bottom and up the sides of the pan. (You can also use small tart pans)
 


Zawinąć w folię do jedzenia i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. 

WYPEŁNIENIE I SKŁADANIE CIASTA:

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

Wszystkie składniki wypełnienia mieszamy w misce aż połączą się dokładnie w rzadką masę.
Wlewamy ją do formy z ochłodzonym surowym spodem i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
__________________________________________________
Cover with food foil and leave in the fridge for at least 1/2 hour.  

WYPEŁNIENIE I SKŁADANIE CIASTA:

Heat the oven to 170 degrees Celsius (350 degrees F).

Combine all pie filling ingredients in a bowl. They should form loose filling.
Pour the filling into the form with unbaked crust and put into the preheated oven.
 


Pieczemy przez około 50 minut - aż brzegi będą złociste, wierzch wypełnienia zetnie się ale będzie lekko uginał się przy dotknięciu. 
Wyjmujemy i studzimy.
___________________________________________
Bake for about 50 minutes - until the sides get golden brown and the filling is set but still jiggles slightly when touched. 
Take out of the oven and let it cool slowly. 
 


Podajemy np. z bitą śmietaną i posypką z mielonych prażonych orzechów i pestek dyni.
__________________________________________

Serve with whipped cream and  mixture of roasted ground nuts and pumpkin seads, for example.   



1 komentarz: