________________________________________
You can use a pampkin to make a nice lantern, like this one, for example:
...ale można też coś smaczniejszego, na przykład PLACUSZKI !!
___________________________________________________________
... but you can make tastier use of it and make PUMPKIN FRITTERS !!!
Co Wy na to? Zainteresowani? To do dzieła!
Składniki:
- ok. 600g startej na grubo dyni
- 4 jajka
- ok 300g sera typu feta
- 4 łyżki bułki tartej + do panierowania
- 1 cebula
- płatki chilli
- 1łyżeczka gałki muszkatołowej
- garść migdałów, nerkowców i pestek dyni (mogą być też inne orzechy, które lubicie)
- sól i pieprz
- olej i masło klarowane do smażenia
____________________________________________________
What do you think? Interested? Let's do it!
Ingredients:
- about. 600g coarsely grated pumpkin
- 4eggs
- about 300g feta cheese
- 4 tbsp breadcrumbs + some for breading later
- 1onion
- chilli flakes
- 1 tbsp nutmeg
- handful of almonds, cashews and pumpkin seads (you can use other nuts if you like, too)
- salt and pepper
- oil and clarified butter for frying
Then, grate it coarsely.
Cebulę drobniutko siekamy.
Fetę rozdrabniamy widelcem.
Płatki chilli rozdrabniamy na proszek.
Mieszankę pestek i orzechów prażymy na patelni i rozdrabniamy w mikserze.
_________________________________________________
Chop onions finely.
Squash feta cheese with a fork.
Crush chilli flakes to make powder.
Roast nuts mixture on a pan and crush them into small pieces.
Do miski z dynią dodajemy jajka, fetę, bułkę tartą, cebulkę, chilli, gałkę muszkatołową i orzechy. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
_______________________________________________
Add eggs, cheese, bread crumbs, onions, chilli powder, nutmeg and nuts to the bowl with grated pumpkin. Stir well and season with salt and pepper.
Formujemy kuleczki, obtaczamy w bułce tartej ...
_________________________________________
Form small balls and cover them in breadcrumbs...
... następnie rozpłaszczamy na placuszki i smażymy na oleju z dodatkiem masła klarowanego.
_____________________________________________
... then flatten them and fry on oil with some clarified butter.
Podajemy na ciepło lub na zimno. Można odgrzać w żaroodpornym naczyniu, posypać parmezanem, orzeszkami, dodać kwaśną gęstą śmietankę - każdemu wedle upodobań!
__________________________________________________
Serve warm or cold. You can always heat them up in an ovenproof dish, sprinkle with parmesan cheese and crushed nuts or add some sour cream on top - whatever you like!
Ja lubię i lampioniki, i placuszki :)
OdpowiedzUsuń