piątek, 26 lutego 2016

BEZY / MERINGUES

Cukier to ostatnio wróg publiczny numer 1, źródło wszelkiego zła i w ogóle diabeł wcielony. Sama prawie nie używam cukru, bo wolę słodycz miodu ... no, ale obok jednej z jego form nie jestem po prostu w stanie przejść obojętnie - BEZY!!! No nie da się bez nich żyć- najlepsze lekarstwo na chandrę (oprócz czekolady, oczywiście), a w dodatku dziecinnie proste do przygotowania. Często też zostają nam białka w spadku po innych przepisach, mi zostało 5 białek po flaczkach (ciorba de burta), wiec po prostu nie miałam wyjścia :)

Składniki:
  • 5 białek
  • 300g cukru pudru)
  • szczypta soli
  • barwnik spożywczy (opcjonalnie) 
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy po trochu przesiany cukier puder. Bardzo ważne jest, żeby dodawać go partiami i ubijać, bo jeśli dodamy od razu całość, to cukier nie rozpuści się dobrze i wyjdzie nam za rzadka masa. Dodajemy barwnik i ubijamy, aż dodamy cały cukier. Masa powinna być gęsta i błyszcząca. 

Masę wkładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką (jeśli nie mamy worka, możemy użyć worka do mrożonek lub innego worka do żywności, pamiętając o tym żeby był mocny, bo inaczej może pęknąć przy wyciskaniu)

_______________________________________________
Sugar has been  a public enemy no.1 lately, the root of all evil and generally speaking the devil itself. I myself hardly ever use it because I prefer the sweetness of honey ... well, but there is one form of sugar I can never resist - MERINGUES!!! You just cannot live without them - they're the best remedy for sadness (apart from chocolate, of course), and really easy to prepare. And there are often leftover egg whites from other recipies, I had 5 egg yolks left after making Romanian tripe (ciorba de burta), so I simply had no choice :)

Ingredients:
  • 5egg whites
  • 300g confectioner's sugar
  • pinch of salt
  • food colour (optionally)
Whisk the egg whites with salt  well untill you get really stiff foam. Then add sieved sugar gradually, while still whisking the foam. It's really important not to add all the sugar at once, because it won't melt well and the foam will not be stiff and thick enough. More or less in the middle of whisking, add food colour and keep whisking untill you use up all the sugar. At the end the foam should be shiny and thick. 

Use a decorating bag with a tip  (you can use a bag for freezing if you don't have a special decorating bag or other bag used with food, just make sure it's strong enough not to tear while squeezing)
 

 
i wyciskamy małe beziki na blachę wyłożoną pergaminem.
________________________________________________
to squeeze out small shapes onto the pan covered with baking paper. 



Wkładamy je do nagrzanego piekarnika (140 stopni) na 40-60 minut.
_______________________________________________________
Put them into the preheated oven (140 degrees Celsius) for 40-60 minutes. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz