niedziela, 20 marca 2016

PIERŚ Z KURCZAKA W BOCZKU Z PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW / CHICKEN BREAST IN BACON WITH DRIED TOMATO PESTO

I tym razem dość prosty obiad, ale z odrobiną fantazji. Pierś z kurczaka to szybki obiad i raczej mało wymyślny, ale już zawinięte w boczek wygląda i smakuje trochę inaczej. Pesto z suszonych pomidorów zamiast zawiesistego sosu jest zdrowsze i trochę inne. Całość przyrządza się dość szybko i niezbyt skomplikowanie, a efekt finalny - warty zachodu. U mnie zniknęło zanim zdążyłam się obejrzeć! :)

Składniki:
  • pierś z kurczaka (tyle porcji ile mamy osób do wyżywienia)
  • cienkie plastry surowego wędzonego boczku (3-4 plastry na każdą pierś)
  • tłuszcz do smażenia (ja użyłam gęsiego)
  • garść suszonych pomidorów
  • garść oliwek zielonych
  • garść suszonych śliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
Pierś przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy z obu strona na mocno rozgrzanym tłuszczu i zdejmujemy z patelni. 
______________________________________________________
Also this time, easy dinner with a twist to it. Chicken breast is a quick dinner and rather not too fancy, but wrapped in bacon it already looks and tastes differently. Dried tomato pesto instead of thick sause is healthier and just  different. The whole dish is rather easy  and not complicated to prepare, but the final effect - worth the effort. Mine disappeared before I managed to even think about it!

Ingredients:
  • chicken breast (as many as the number of people we want to feed)
  • thin slices of smoked raw bacon (3-4 slices for each breast)
  • fat for frying (I used goose fat)
  • handful of dried tomatoes
  • handful oof green olives
  • handful of prunes
  • salt and pepper to taste
  • olive oil
Season chicken breasts with salt and pepper and fry them on both sides on well-heated fat, and then, take them off the pan.  

Następnie zawijamy każdą pierś w plastry boczku  i układamy w żaroodpornym naczyniu. 
________________________________________________________________
Then, wrap each breast in bacon and place them in a heat-proof dish.  


Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez około 20-30 minut, najlepiej z funkcją opiekania od góry.
_______________________________________________________________________
Bake in 210 degrees Celsius for about 20-30 minutes, with the function of grilling from the top, if possible.
 



PESTO:
W blenderze z ostrzami miksujemy garść oliwek, pomidorów i śliwek z oliwą (kilka łyżek) na pastę. Oliwy lepiej dać mniej, a w miarę potrzeby dodawać po trochu żeby otrzymać pastę. Doprawić pieprzem i solą na końcu. 
___________________________________________________________
PESTO:
In a blender with blades mix handful of olives, tomatoes and prunes with some olive oil (a few table spoons). It's better to pour less oil at the beginning and then add more if necessary to get a nice paste. Season with salt and pepper at the end. 


Podajemy, np. z purée ziemniaczanym i zieloną sałatką.
_____________________________________________
Serve, for example with potato purée and green salad.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz