sobota, 19 marca 2016

ŚLEDZIE Z PESTO PIETRUSZKOWYM / HERRING IN PARSLEY PESTO

Miało być tak na szybciutko, a wyszło tak pysznie, że muszę się tym z Wami podzielić!
Wyjątkowo szybki obiadek, którego podstawa to świeża rybka i  duuuużo pietruszki, która smakuje nawet tym, którzy nie na co dzień nie należą do jej fanklubu.
_________________________________________________
It was supposed to be something quick, and it came out so delicious that I have to share it with You!
Exceptionally quick dinner, the basis of which is fresh fish and looooots of parsley which tastes great even for those who are not members of parsley fan club on regular basis. 
 


Potrzebne nam będą:
  • świeże śledzie, oczyszczone
  • 2 pęczki pietruszki
  • oliwa z oliwek 
  • sól i pieprz
  • płatki migdałowe
  • trochę mąki do oprószenia rybek
  • tłuszcz do smażenia (ja użyłam gęsiego - ma wysoką temperaturę palenia, jest zdrowy, nie ma silnego zapachu ani smaku więc nie zmienia smaku potraw)
PESTO:
Liście pietruszki wkładamy do miksera (takiego z ostrzami), lub ręcznego miksera, dolewamy trochę oliwy i miksujemy.
__________________________________________________
You'll need:
  • fresh herring, cleaned
  • 2 bunches of parsley
  • olive oil
  • salt and pepper
  • almond flakes
  • some flour for coating the fish
  • some fat for frying (I used goose fat - it has very high temperature of burning, it's healthy, has no flavour or taste that could spoil the taste of your dish) 
PESTO:
Place parsley leaves  in a blender (with blades), add some olive oil and blend. 
 


Jeśli jest za sucho dolewamy po trochu oliwy, tak aby zaczęła powstawać pasta. Dodajemy garść płatków migdałowych, sól i pieprz i miksujemy. Powinniśmy otrzymać lekko grudkowatą od migdałów masę o przepięknym wprost, wiosennym, zielonym kolorze!

Teraz oczyszczamy dokładnie rybki, obsypujemy solą i pieprzem
____________________________________________________
If it's too dry, add a bit more oil to make a nice paste. Add handfull of almond flakes, salt and pepper and blend everything together. We should get lumpy paste (because of almonds), which has beautiful, spring green colour!

Now, we need to clean the fish, sprinkle it with salt and pepper 
 


oraz obtaczamy delikatnie w mące, strząsając jej nadmiar.
Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i wkładamy na patelnie śledzie. Smażymy z każdej strony na złoto.
Podajemy z pesto. Można dodać ziemniaczki.
Śledzie mają trochę drobnych ości, ale dobrze wysmażone, prawie nie przeszkadzają, bo stają się chrupiące i kruche.
__________________________________________________
and coat it with flour, and shake off the excess amount.
Heat the fat on a pan and place herring on it. Fry on both sides until golden brown.
Serve with pesto. You can add some baked potatoee, if you like.
Herring has some small fishbones, but when fried well, they hardly bother you because they become crispy and crunchy.
 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz