sobota, 27 czerwca 2015

KUCHNIA PERSKA / PERSIAN CUISINE

WARSZTATY KUCHNI PERSKIEJ 
NA ZAMKU WIELKIEGO MISTRZA
--------------------------------------------
PERSIAN CUISINE WORKSHOPS
AT THE GRAND MASTER'S CASTLE

Mam wielkie szczęście mieszkać w szalenie ciekawym regionie naszego kraju - pod wieloma względami - także tymi kulinarnymi! Jedno z cudownych i magicznych miejsc to ZAMEK W MALBORKU.


Najlepszą porą na jego zwiedzanie jest niewątpliwie poranek lub koniec dnia i koniecznie gdzieś na wiosnę lub wczesną jesienią.  Dlaczego? Bo tylko wtedy można uniknąć przytłaczających tłumów turystów i jarmarku kiczowatych bibelotów, przejść się w ciszy pustym dziedzińcem, zamknąć na chwilę oczy i poczuć na plecach powiew historii, zobaczyć średniowiecznych rycerzy, a może nawet usłyszeć tętent końskich kopyt uderzających o bruk. Naprawdę! Jest tam cudownie!

I właśnie tam, ukryte nieco w narożniku ogromnego dziedzińca znajduje się miejsce, które swoim klimatem wpisuje się idealnie w niesamowity, bajkowy wręcz klimat tego miejsca - GOTHIC CAFE, w którym magię tworzy sam Wielki Mistrz Kuchni - Chef Bogdan Gałązka.



Oprócz tego, że można tam dobrze zjeść, coś  pozornie zwykłego, lub zaskakującego, podanego w oprawie równie bajecznej jak otoczenie...


... to można również czegoś się nauczyć w zamkowej Akademii Kulinarnej.

Ostatnio pojechałam tam na egzotyczną perską ucztę - warsztaty prowadzone przez Agnieszkę Wrzak - specjalistkę od Iranu i jego tajemnic - tym razem kulinarnych.
Średniowieczne mury w połączeniu z egzotyką przygotowywanych dań, zapachami kuminu, kardamonu, kwiatów dzikiej róży i  syropu z pędów sosny oraz wyjątkowa osobowość gospodarza sprawiły, że wieczór ten będzie jednym z moich ulubionych kulinarnych wspomnień. 


Na początku suto zastawione stoły uchylały tylko rąbka tajemnicy ...



Po świeżo upieczonych bułeczkach wzięliśmy się do roboty!

W imponującym menu znalazły się między innymi:

PIECZONE BURAKI Z RABARBAREM


BURAKI Z TRUSKAWKAMI I RÓŻĄ


SAŁATKA Z MŁODEGO KALAFIORA Z CIECIORKĄ, MANGO, PISTACJAMI I SZAFRANEM

PERSKI JOGURT


ZYTOON


CHLEBEK BARBARI



PLACUSZKI Z KWIATÓW AKACJI przepis


KREM Z KASZY JAGLANEJ Z MLEKIEM KOKOSOWYM I TRUSKAWKAMI


... a wszystko, jak to na zamku, zakończyło się wielką ucztą!


Teraz pozostaje tylko wracać do domu i pichcić! Kilka przepisów już wypróbowanych! Za chwileczkę podrzucę do testowania!



A w po zamkowych korytarzach już wieść niesie, że na jesieni zjadą się pewnie mięsożercy... :)

Przyjeżdżajcie na zamek! Ucztowanie w jego murach ma wyjątkowy smak!

2 komentarze:

  1. Rewelacja ciotka, rewelacja. A TY byś nie mogła pisać recenzji kulinarnych? Bo nie znam smaków perskich, ale sposób w jaki je opisujesz spowodował, że nawet kwiat akacji bym zjadła. Wypróbuję ten deser z kaszy, mleka kokosowego i truskawek - składniki mam, a przepis jest?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo, staram się pisać tak, żeby chciało się czytelnikom spróbować. Krem niestety nie wyszedł mi zadowalający, a że wrzucam tylko sprawdzone przepisy, to muszę jeszcze nad nim popracować :) Spróbuj placuszków z akacji (robinii akacjowej), bo pięknie pachną i świetnie smakują!

    OdpowiedzUsuń