sobota, 23 stycznia 2016

PALUSZKI FRANCUSKIE / PUFF PASTRY STICKS

Weekend -  można nadrobić zaległości filmowe, czasem wproszą się jacyś przyjaciele. Co zrobić żeby coś przekąsić szybko do piwka czy winka i żeby się jakoś zbytnio nie narobić, bo przecież weekend?
_________________________________________________________
Weekend -  you can catch up on movies, sometimes some friends invite themselves. It's good to have a bite to eat with a glass of beer or wine, and it would be best not to spend the whole day in the kitchen- it's the weekend, isn't it? 


Mam dla was prosty pomysł na przekąskę dla dorosłych i dzieci. Wystarczy gotowe ciasto francuskie, przyprawy, ser albo czekolada i kolorowe posypki i bakalie.


Ciasto rozkładamy i kroimy na paski
_________________________________________________
I have a simple idea for you, something for both adults and kids. It's enough to have ready puff pastry, some herbs & spices, cheese or chocolate, colourfull sprinklers and nuts.


Spread the pastry and cut into strips.
 


A potem obsypujemy ziołami, solą, pieprzem, chilli...
______________________________________________
Then, sprinkle it with herbs & spices, salt, pepper, chilli ...  


albo sezamem, mąką orzechową (czyli zmielonymi orzechami)
________________________________________________________________
or sesame seeds, crushed nuts...


albo kroimy grubsze paski, w które zawijamy paseczki sera żółtego lub pleśniowego...
________________________________________________________________
or wrap blue or yellow cheese strips into wider strips of pastry ...


Potem zwijamy paski skręcając je
___________________________
Then you need to roll or rather twist them 


A następnie układamy na pergaminie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 10-15 minut - aż się przyrumienią.
____________________________________________
And then, place them on parchment paper and put them into the oven, preheated to 175 degrees Celsjus for 10-15 minutes - until golden brown. 




Wersja dla dzieci - zamiast ziół sypiemy kolorowe posypki, startą na wiórki czekoladę, zmielone orzeszki, brązowy cukier...
_________________________________________

Kids' version - instead of spices, use colourful sprinklers, chocolate chips or crushed nuts or brown sugar ...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz