wtorek, 26 stycznia 2016

SAŁATKA Z SELEREM I ORZECHAMI / CELERY AND WALNUTS SALAD

Szybciutka i prościutka 'metoda na głoda' :) Tak mi dzisiaj wyszła, bo nie chciałam na szybko wcinać bułek. Czasami z tego co w lodówce (czyli często z niczego) można stworzyć całkiem smaczne coś na ząb!
______________________________________________________
Quick and easy method for a little hunger. It just came out when I was trying not to eat bread rolls. Sometimes, from what you have in the fridge (which is often - nothing :) you can create culinary miracles - quick and tasty bites to eat! 


Składników jest niewiele:
_____________________
Ingredients are only few:


  • 250g wędzonej piersi z indyka
  • 2 słoiczki (ok 300g) paseczków selera w zalewie 
  • 2 gruszki
  • 2 garści orzechów włoskich
  • łyżka majonezu
  • 2-3 łyżki jogurtu gęstego np. bałkańskiego
  • pieprz i ewentualnie sól do smaku
Pierś kroimy w drobną kostkę. Seler odcedzamy z zalewy. Gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę (podobnej wielkości co pierś z indyka). Orzechy kroimy na mniejsze kawałki.
______________________________________________________
  • 250g smoked turkey breast
  • 2 jars (about 300g) of celery strips in brine
  • 2pears
  • 2 handfulls  of walnuts
  • 1 tbsp mayo
  • 2-3 tbsp thick yoghurt
  • pepper and possibly some salt
Dice the breast and pears finely. Drain celery. Cut the nuts into smaller pieces. 


Wszystko mieszamy w miseczce.

Teraz sos - mieszamy łyżkę majonezu z 2-3 łyżkami gęstego jogurtu i doprawiamy pieprzem. Z solą trzeba uważać - najpierw sprawdzamy i dopiero solimy - ja nie dawałam soli, ale ja generalnie mało solę.

Mieszamy składniki z sosem i gotowe!
____________________________________________ 
Combine all ingredients in a bowl.

Now the sauce - mix 1 tablespoon of mayo with 2-3 tablespoons of yoghurt and season with pepper. Be careful with salt - I didn't add any, but I generally put little salt into my dishes.

Combine well and it's ready!
 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz