piątek, 31 stycznia 2014

BROWNIES

Czeeeeekoooooolaaaadyyyyyyy, czekolady mi się chce! Chyba najłatwiej i najszybciej mogę zrobić brownies - takie podwójnie czekoladowe i czekoladą oblane! O tak właśnie!


  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 2,5 gorzkiej czekolady
  • 2,5 mlecznej czekolady
  • 180g masła
  • szczypta soli
  • 3 garście orzechów laskowych
  • szklanka mąki
 Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę 30x20cm wykładamy papierem do pieczenia wysmarowanym lekko masłem.

Czekoladę gorzką rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie ubić jajka z cukrem białym i brązowym na gładką, puszystą masę. Dodać szczyptę soli i ostudzoną czekoladę z masłem i dobrze wymieszać mikserem. Potem po trochu dodajemy mąkę i rozpuszczoną czekoladę mleczną. Na końcu do masy dodajemy pokruszone orzechy i mieszamy. Przelewamy masę na blachę wyłożoną papierem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-30 minut lub  trochę dłużej - aż patyczek wkładany w ciasto będzie suchy. Trzeba pamiętać, żeby przykryć ciasto folią aluminiową jeśli trzymamy je dłużej niż 30 minut, żeby się nie spaliło z wierzchu. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie rozpuszczamy  pół mlecznej i pół gorzkiej czekolady z 1/4 szklanki śmietany (śmietanę dodajemy do czekolady po odrobince i sprawdzamy jaką ma konsystencję), tak aby powstała niezbyt rzadka ale smarowna polewa. Rozsmarowujemy ją na cieście i kroimy w kawałeczki. No i nareszcie!!!!!! Jemy!!!!!! Najlepiej ze szklanką zimnego mleka, lub ewentualnie z filiżanką kawy.



1 komentarz: