wtorek, 21 stycznia 2014

SAŁATKA Z INDYKA Z GRANATEM/ TURKEY AND POMEGRANATE SALAD


Kolejna szybka i łatwa sałatka jeśli ktoś zgłodnieje tak jak ja dzisiaj :)


Składniki to:


  • 7 cykorii
  • puszka kukurydzy (ok 250g)
  • 4 jajka
  • 1/2 piersi z indyka (może być też z kurczaka)
  • 1 owoc granatu
  • jogurt naturalny gęsty (duży)
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
Pierś zamiast gotować należy sparzyć, bo pozostaje soczysta a nie sucha i wiórowata. Doprowadzamy wodę w garnuszku do wrzenia i lekko ją solimy. Zdejmujemy z ognia i wkładamy do niej pierś z indyka. Przykrywamy i trzymamy ok 5-10 min. Następnie wyjmujemy i ponownie zagotowujemy wodę, wyłączamy i wkładamy pierś na kolejne 5 minut pod przykryciem. Długość parzenia zależy oczywiście od wielkości kawałka mięsa. Jeśli robimy to po raz pierwszy najlepiej przekroić po wyjęciu i sprawdzić czy środek nie jest surowy i w razie potrzeby wrzucić z powrotem do wrzątku.
Mięso kroimy na ok 1,5 cm kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojoną w poprzek cykorię (4 sztuki, resztę zostawiamy do dekoracji) i ugotowane i pokrojone jajka. Trzeba koniecznie wybrać cykorie z żółtymi końcówkami a nie zielonymi, bo będzie gorzka. Staramy się aby kawałki były podobnej wielkości.
Dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz granat. Łatwym sposobem wydobycia ziarenek z granatu jest przekrojenie go na pół w poprzek i nad miseczką uderzanie w połówkę granatu drewnianą łyżką. Po chwili obijania owocu ziarenka zaczną wypadać.
Sos:
Mieszamy jogurt z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy do sałatki.

Podanie:
W miseczce układamy dookoła liście cykorii żółtą częścią do góry formując coś na kształt kwiatka. Do środka wkładamy sałatkę i dekorujemy dowolnie np. granatem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz