sobota, 4 stycznia 2014

NAJŁATWIEJSZE CIASTO W ŚWIECIE/ THE EASIEST CAKE IN THE WORLD

Kiedy spróbowałam ciasta, które zrobiła koleżanka, a ona powiedziała, ze zrobiła je w 15 minut, pierwsze co przyszło mi na myśl to: piosenka z dzieciństwa :)

No, może są pewne 'drobne' różnice w przepisie, ale idea zachowana - najłatwiejsze ciasto w świecie i w dodatku nic a nic się go nie piecze! Zatem, jeśli goście zapomną się zapowiedzieć i macie jakieś niecałe pół godzinki, to zdążycie nawet skoczyć do sklepu po brakujące składniki :)
---------------------------------------
When I tried  a cake prepared by a friend of mine and she'd made it in 15 minutes, the first thing that came into my mind was an old kids' song about  the easiest cake in the world :)

Well, there are some 'slight' differences in the recipies, but the idea is the same - the easiest cake in the world- and no baking at all! So, if your guests forgot to announce their visit and you have more or less half an hour to go, you'll even manage to go to the nearest store and grab some missing ingredients :)
--------------------------------------

A potrzeba będzie (na blachę 20 x 30) / For a 20 x 30 baking pan you'll need:

  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • masło roślinne (ze słonecznikiem na pudełku)
  • paczka krakersów
------------------------------
  • 1 litre milk
  • 3/4 cup sugar
  • 3/4 cup flour
  • butter substitute (with sunflower on the lid)
  • pack of crackers
-----------------------------
Koleżanka twierdziła, że koniecznie muszę wziąć to klasyczne masło roślinne w plastikowym pudełku ze słonecznikiem na wieczku, bo inaczej nie wyjdzie. No i rzeczywiście - nie znalazłam takiego masła roślinnego kupiłam inne i nie bardzo zadziałało. Ale! zmodyfikowałam troszkę przepis i wyszło. Dodałam jeszcze:
  • budyń czekoladowy
  • rodzynki w czekoladzie
-----------------------------
My friend told me I need to use the old-school butter substitute with a sunflower on the lid  or it won't work. And it really didn't. I couldn't find that butter so I got some other margarine spread and it didn't come out the way it should. But! I modified the recipe a bit and it worked.
I added:
  • 45g chocolate custard powder
  • raisins in chocolate
-----------------------------
PRZYGOTOWANIE:

Wykładamy formę warstwa krakersów.
Rozpuszczamy cukier w mleku. W osobnym garnku rozpuszczamy masło roślinne i dodajemy do niego mąkę oraz budyń. Dokładnie mieszamy na gładką masę. Wlewamy masę do mleka i ciągle mieszając zagotowujemy aż zgęstnieje. Wylewamy na blachę wyłożoną krakersami i obsypujemy rodzynkami.
------------------------------
METHOD:
Cover the bottom of a baking pan with crackers.
Dissolve sugar in milk. In a separate pot melt butter and add flour and custard powder. Stir well until smooth. Pour it into the milk and cook slowly stiring all the time until the mixture thickens. Pour the mixture onto the pan with crackers and sprinkle with raisins.


 Na wierzchu układamy szybko warstwę krakersów (żeby nam się nie ścięło),
--------------------
Quickly arrange crackers on the  top (before the mixture starts getting thicker),


posypujemy cukrem pudrem i pozostawiamy do ostygnięcia.
---------------------------
sprinkle with confectioner's sugar and leave to cool off.


... a potem pozostaje tylko zaparzyć kawę i ukroić sobie kawałek...
--------------------------------
... and then you can make yourself a coffee and cut a piece...


a potem drugi ...trzeci....
----------------------
and another one... and another......

2 komentarze:

  1. Smakuje też całkiem nieźle, a myślę, że można poeksperymentować z przyprawami i innymi dodatkami. Na pewno napiszę o wynikach moich eksperymentów :)

    OdpowiedzUsuń