Trochę eksperymentalna, ale całkiem niezła tarta z kremem migdałowym i śliwkami z anyżem. Gdyby nie fakt, że o tej porze roku śliwki nie smakują już jak śliwki, to byłaby wyśmienita. Niestety spadł już śnieg- fuuuuuuu! No to na osłodę - najpierw robimy ciasto według przepisu poniżej:
przepis na ciasto pate sucrée na tartę
---------------------------------------
A bit of an experiment, but it worked out quite tasty - a tart with almond cream and plums with anise. If it wasn't for the plums, which do not taste like plums at this time of the year, it would be amazingly delicious. Unfortunatelly there's snow down on the streets already- yuuuk! So to cheer yourself up - first, make the dough as in the recipe below:
recipe for pate sucrée---------------------------------------
... przy okazji trochę podkładu muzycznego, żeby nie było zakalca :) - muzyka dla cukiernika :)
-----------
... and some music, so that we don't end up with a sad-cake :) - confectioner's music :)
----------
Następnie robimy krem migdałowy:
- 2 jajka
- 120g masłą
- 120g cukru
- 120g mąki migdałowej
- odrobina aromatycznego alkoholu np. rumu (ja dałam brendziaka ;)
- wanilia
-------------------------------------
Then we need to make almond cream:
- 2 eggs
- 120g butter
- 120g sugar
- 120g almond flour
- some aromatic alcohol like rum for example (I added some brandy)
- vanilla
--------------------------------------
no i oczywiście: / and of course:
Dobra, teraz trzeba wszystko złożyć do przysłowiowej 'kupy' :) Wyjmujemy tartę z lodówki, nakładamy do niej krem migdałowy i układamy połówki śliwek w jakiś fajny wzorek a w dziurki po pestkach wkładamy gwiazdki anyżu. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 170 stopni, aż krem urośnie i zrobi się złociutki.
Wyjmujemy z pieca, posypujemy cukrem pudrem i czekamy na 'ohy' i 'ahy' naszych gości :)
--------------------------------------
Ok, time to get everything together! Take your tart out of the fridge and fill it with almond cream. Arrange plum halves in some nice pattern on top of the cream and put anise stars into the holes left from removing the pits. Bake for 30-35 minutes in 170 degrees Celsjus.
Przepis na bazie przepisu z Akademii Kurta Schellera/ Recipe based on the recipe from the Kurt Scheller Academy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz