Łatwy przepis na biszkopt rzucany - tak rzucany, bo rzuca się nim z wysokości zaraz po wyjęciu z pieca, żeby nie opadł. Bąbelki powietrza szybciutko uciekają. Sprawdzone - działa. Przepis łatwy i zawsze wychodzi.
------------------------------
Simple recipe for 'thrown' sponge cake - yes! thrown, because you throw it, or rather let it fall down from some hight after taking out from the oven.Air bubbles get out very quickly and the cake doesn't sink in the middle. I checked it - it does work! The recipe is really simple and it works every time.
A oto składniki (na blachę Φ20-23cm)/ An here are the ingredients for Φ20-23 cm baking pan:
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier i żółtka, ciągle ubijając na wysokich obrotach. Mąki mieszamy i przesiewamy przez sito. Stopniowo dodajemy do białek mieszając tym razem bardzo delikatnie, aby nie zniszczyć pięknie ubitej piany.
Dno blaszki wykładamy papierem i wylewamy masę. Nie martwcie się o boki.
Pieczemy w temperaturze 160-170oC przez około 30-40 minut, lub jeśli trzeba to dłużej - aż patyczek wbijany w ciasto jest suchy.
Po wyjęciu z piekarnika rzucamy na podłogę lub stół z wysokości ok. 50cm. Odstawiamy do otwartego piekarnika- do wystudzenia. Wyjmujemy dopiero jak całkiem wystygnie.
----------------------------
Beat the egg whites until stiff and then slowly add sugar and egg yolks, still beating on high speed. Sieve both kinds of flour and slowly add to the mixture gently stiring (on low speed or using a spatula), so that you won't destroy beaautiful fluffy texture.
Cover the bottom of a pan with parchment paper and don't worry about the sides. Pour the mixture.
Bake in 160-170oC (320-338 F) for about 30-40 minutes or, if needed, for longer - until the stick you put into the cake comes out dry.
After taking it out of the oven, drop it on the floor or table from the hight of about 50 cm. Put back to the open oven and wait until cool before taking out of the pan.
36 x 24 cm - z podwójnej ilości składników/ 36 x 24 cm - double the amounts from the recipe |
Sponge Bob ;)
OdpowiedzUsuńEdi