Kolejna sałatka - może trochę więcej przy niej roboty, ale bez przesady... Przepis mam od koleżanki, coś tam sobie dodałam - jest boska! Mam świadka! Znów nic nie zostało na jutro! :) Spróbujcie sami!
---------------------------------------
Another salad - it might require a bit more work... but only a bit... I got the recipe from a friend of mine, added something - it's gorgeous! I've got a witness! One more time nothing's left for tomorrow! :) Try for your own!
Składniki/ ingredients:
- sałata lodowa
- 150 g cienko krojonego boczku (ja wzięłam kumpiak, bo boczek był za tłusty)
- garść orzechów włoskich
- garść rodzynek namoczonych w wodzie z sokiem malinowym (albo czymkolwiek- byle nie były suche)
- chleb żytni (lub inny jaki lubicie na małe grzanki)
- ser camembert
- drobne kiełki (ja dałam kiełki lucerny)
- sos: 1/4 szkl. oliwy, 5 łyżek octu balsamicznego, łyżka gładkiej musztardy, 4 łyżki syropu malinowego, łyżka wody, sól, pieprz
- iceberg lettuce
- 150 g thinly sliced bacon (you can use some other type of thinly sliced meat that will get crunchy when fried)
- handful of walnuts
- handful of raisins soaked in water with raspberry syrup (or anything - just don't let them be dry)
- rye bread (or any other type you like for small croutons)
- camembert
- handful of fine sprouts (I added lucerne sprouts)
- sauce: 1/4 cup olive oil, 5 tbsp. balsamic vinegar, 1 tbsp. smooth mustard, 4 tbsp raspberry syrup, 1 tbsp water, salt & pepper
PRZYGOTOWANIE/ METHOD:
Sałatę kroimy na ćwiartki a potem w paseczki. Układamy na dużym talerzu lub półmisku. Posypujemy równomiernie pokruszonymi na mniejsze części orzechami, rodzynkami i kiełkami. Na suchej patelni obsmażamy na chrupiąco boczek i rozkładamy go na sałatce. Na wytopionym tłuszczu kładziemy pokrojony w kostkę chleb a na nim ser camembert. Przykrywamy na chwilkę. Kiedy chleb się przyrumieni a ser nieco stopi, kładziemy na sałatkę i polewamy hojnie sosem. W tym momencie pachnie już tak ładnie, że nie próbujemy się powstrzymać... :)
--------------------------------------------------------
Cut iceberg lettuce into 4 parts and slice them. Arrange it on a big plate or plateau. Sprinkle it eavenly with crushed walnuts, raisins and sprouts. On a dry pan fry bacon until crispy and arrange it evenly on a salad. put diced bread on the same pan and pieces of camembert on the bread pieces. Cover for a little while. When the bread gets golden-brown and the cheese melts a bit, put it on the salad and pour generously with the sauce. At this moment, it already smells so nice, that we should not even try to control ourselves... :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz