piątek, 15 listopada 2013

Z GRZANECZKAMI / WITH CROUTONS

http://www.youtube.com/watch?v=qdTDFUaaL9s



Kolejna sałatka - może trochę więcej przy niej roboty, ale bez przesady... Przepis mam od koleżanki, coś tam sobie dodałam - jest boska! Mam świadka! Znów nic nie zostało na jutro! :)  Spróbujcie sami!
 ---------------------------------------
Another salad - it might require a bit more work... but only a bit... I got the recipe from a friend of mine, added something - it's gorgeous! I've got a witness! One more time nothing's left for tomorrow! :) Try for your own!

Składniki/ ingredients:


  • sałata lodowa
  • 150 g cienko krojonego boczku (ja wzięłam kumpiak, bo boczek był za tłusty)
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek namoczonych w wodzie z sokiem malinowym (albo czymkolwiek- byle nie były suche)
  • chleb żytni (lub inny jaki lubicie na małe grzanki)
  • ser camembert
  • drobne kiełki (ja dałam kiełki lucerny)
  • sos: 1/4 szkl. oliwy, 5 łyżek octu balsamicznego, łyżka gładkiej musztardy, 4 łyżki syropu malinowego, łyżka wody, sól, pieprz
-----------------------------------------------------------------------

  • iceberg lettuce
  • 150 g thinly sliced bacon (you can use some other type of thinly sliced meat that will get crunchy when fried)
  • handful of walnuts
  • handful of raisins soaked in water with raspberry syrup (or anything - just don't let them be dry)
  • rye bread (or any other type you like for small croutons)
  • camembert
  • handful of fine sprouts (I added lucerne sprouts)
  • sauce: 1/4 cup olive oil, 5 tbsp. balsamic vinegar, 1 tbsp. smooth mustard, 4 tbsp raspberry syrup, 1 tbsp water, salt & pepper
PRZYGOTOWANIE/ METHOD: 

Sałatę kroimy na ćwiartki a potem w paseczki. Układamy na dużym talerzu lub półmisku. Posypujemy równomiernie pokruszonymi na mniejsze części orzechami, rodzynkami i kiełkami. Na suchej patelni obsmażamy  na chrupiąco boczek i rozkładamy go na sałatce. Na wytopionym tłuszczu kładziemy pokrojony w kostkę chleb a na nim ser camembert. Przykrywamy na chwilkę. Kiedy chleb się przyrumieni a ser nieco stopi, kładziemy na sałatkę i polewamy hojnie sosem. W tym momencie pachnie już tak ładnie, że nie próbujemy się powstrzymać... :)
--------------------------------------------------------

Cut iceberg lettuce into 4 parts and slice them. Arrange it on a big plate or plateau. Sprinkle it eavenly with crushed walnuts, raisins and sprouts. On a dry pan fry  bacon until crispy and arrange it evenly on a salad. put diced bread on the same pan and pieces of camembert on the bread pieces. Cover for a little while. When the bread gets golden-brown and the cheese melts a bit, put it on the salad and pour generously with the sauce. At this moment, it already smells so nice, that we should not even try to control ourselves... :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz